Baksidan av en röd iphone se.Iphone SE (2022) beräknas komma ut i butik den 18 mars. Foto: Gabo_Arts/Shutterstock.com

Lanseringar

Snart är det dags för årets upplaga av Apples Iphone SE att landa på marknaden. Enligt Mobil.se är Iphone SE 2022 betydligt snabbare än sina föregångare, vilket inte är så konstigt med tanke på att vi hittar ett A15 Bionic-chip under huven. Prislappen ligger dock fortfarande en bra bit under 10 000 kronorsstrecket.

Apple har nu presenterat Iphone SE 2022 som beräknas komma ut i butik den 18 mars. Tillverkaren ska särskilt ha lyft de prestandaförbättringar som kommer med det nya chipet A15 Bionic, som vi för övrigt även hittar i den nya Iphone 13-serien. Enligt Mobil.se är Iphone SE 2022 i stort sett en uppdaterad version av Iphone 8.

Passar dig som vill ha en mindre mobil

Årets Iphone SE har många av de yttre egenskaper vi sett i tidigare mobil-generationer. Skärmen är till exempel en LCD-variant på blott 4,7 tum i 16:9-format. Under skärmen sitter en hemknapp med fingeravtrycksläsare. När Iphone 8 kom ut på marknaden beskrevs den som en rätt stor och osmidig mobil, medan Iphone SE 2022 som har samma format snarare är en av de mindre bland mobilmarknadens jättar. Om du tycker storleken på Iphone 13 Mini är lagom kommer du förmodligen även gilla den nya Iphone SE.

Ensam men stark kamera

På baksidan av Iphone SE hittar vi bara en kamera, men kamerafunktioner finns det gott om. Precis som Iphone 13 får Iphone SE:s kamera stöd av A15 Bionic-chipet när det till exempel gäller att beräkna bildens djupdata och återge naturliga hudtoner.

Ytterligare fördelar med den nya versionen av Iphone SE är att det finns stöd för 5G och Apple har även förbättrat hållbarheten. Telefonen är vattentät enligt klassificeringen IP67, och har även fått samma ultratåliga glas som Iphone 13.

Kommer i tre olika minneskonfigurationer

Iphone SE (2022) kommer med 3 GB RAM-minne och 64, 128 eller 256 GB internt lagringsminne. Priserna ligger på 5 695, 6 395 respektive 7 695 kronor, och du kan köpa telefonen i vitt, svart eller rött.