Hand drar upp nokia xr21 från vatten, naturmiljö i bakgrunden.HMD Global har precis lanserat den tåliga mobilmodellen Nokia XR21. Foto: Nokia

Lanseringar

HMD Global, företaget bakom Nokia, har nu lanserat den extra tåliga mobilen XR21. Själva beskriver de den nya luren som en smartphone-variant av den ikoniska modellen Nokia 3310, rapporterar M3.

Förra veckan släppte HMD Global nya Nokia XR21 på den svenska marknaden. Det är en extra tålig modell som är tillverkad i återvunnet aluminium och har utrustats med Corning Gorilla Glass Victus-glas i fronten. Enligt tillverkaren kan man beskriva XR21 som “en smartphone-version av Nokia 3310”. Precis som M3 påpekar återstår det dock att se om påståendet stämmer överens med verkligheten.

Men Nokia XR21 har oavsett en hel del intressanta egenskaper, både på insidan och utsidan.

Två dagars batteritid och tål att vistas i ösregn i upp till 72 timmar

Nokia XR21 har till exempel en batteritid på hela två dagar, och den ska även tåla att exponeras för ösregn i upp till 72 timmar. Frågan är väl hur ofta just det senare händer, men det kanske ändå kan ge dig en bild av hur tålig den nya Nokia-luren faktiskt är.

XR21 ska också klara extrema växlingar i temperatur, närmare bestämt från minus 20 till plus 55 grader, utan att protestera.

Erbjuder mellanklass-specifikationer

Om man ser till specifikationerna placerar sig Nokia XR21 i tillverkarens mellansegment. Under huven sitter ett Snapdragon 695-chip som backas upp av 6 GB RAM-minne och 128 GB internlagring. Lite överraskande kommer telefonen med Android 12.

Skärmen är en IPS LCD-variant på 6,49 tum med en upplösning på 1080 x 2400 pixel och 120 Hz i uppdateringsfrekvens. På baksidan hittar du en dubbelkamera med Zeiss-optik som inkluderar en huvudlins på 64 MP och en ultravidvinkel på 8 MP.

Blir din för 6 490 kronor

Nokia XR21 finns som sagt redan på den svenska marknaden och har en prislapp på 6 490 kronor. Färgerna du kan välja på är grönt och svart.