närbild på iphone-förpackningarIphone 12 beräknas landa på marknaden i höst, och spekulationerna om design och funktioner florerar friskt. Foto: Mykola Churpita/Shutterstock.com

Rykten

Om Apple går efter sitt vanliga lanseringsmönster borde Iphone 13 släppas i slutet av september 2021, men redan nu florerar givetvis många spekulationer och rykten om telefonens yttre och inre egenskaper. Enligt Tekniknytt finns det bland annat uppgifter som tyder på större kameror som dessutom utrustats med bättre optik.

Iphone 13 beräknas landa i butik någon gång i höst, förmodligen runt den fjärde fredagen i september om Apple går efter sitt vanliga schema. Men så klart finns det redan nu gott om spekulationer som cirkulerar ute på marknaden, vissa mer trovärdiga än andra.

Om man ska tro uppgifterna som hittills har nått medierna verkar Iphone 13 inte bjuda på några större nyheter, i alla fall inte om man jämför med fjolårets lur Iphone 12. Men enligt Tekniknytt finns det några intressanta uppdateringar värda att nämna. Till exempel när det gäller kamerautrustningen.

Iphone 12 får större sensorer och bättre kameraoptik

Uppgifter från en skaltillverkare pekar på att Iphone 13:s bakre kameror blir både större och tjockare, vilket kan innebära att sensorerna är större och att optiken förbättrats. Det innebär i sin tur att det kommer bli enklare att få till bra bilder även om det omkringliggande ljuset inte är det bästa. Det finns även uppgifter som tyder på att kamerauppsättningen i Iphone 13 kommer innefatta en ultravidvinkel.

Stöd för 5G och mmWave

Inte helt överraskande kommer Iphone 13 ha stöd för 5G, men även mmWave som är en snabbare typ av 5G-uppkoppling med maxhastigheter (teoretiska) på upp till 1–2 gigabit/sekund. Det kan jämföras med den nuvarande 5G-uppkopplingen Sub-6 GHz där maxhastigheten ligger på 100–400 megabit/sekund.

Det är i dagsläget bara Iphone 12-användare i USA som har tillgång till mmWave, men enligt Apple planerar man att bredda tillgängligheten i och med släppet av Iphone 13. När tekniken gör intåg i Sverige är fortfarande oklart.

Premiumversionen av Iphone 13 kan få 120 Hz i skärmuppdatering

Det ser ut som att Iphone 13 även kommer i en Pro Max-version, som till både storlek och design ska likna sin föregångare i Iphone 12-uppställningen. Dock ryktas det om att premiummodellen av Iphone 13:s skärm får en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, vilket gör telefonen en aning tjockare.