kvinna håller en böjbar mobiltelefonForskare i Australien jobbar på ett organiskt material som kan bli användbart i böjbara mobiltelefoner i framtiden. Foto: Gang Liu/Shutterstock.com

Lanseringar

The Australian University jobbar på att ta fram ett väldigt tunt, organiskt material baserat på kol och väte, som kan användas som grundmaterial i framtida mobiltelefoner. Detta öppnar möjligheter för mycket snabbare chip, böjbara modeller och återvinning av elektronik, skriver Ny Teknik.

Universitetsforskare i Australien jobbar med att ta fram ett organiskt material som i framtiden ska kunna användas i bland annat mobiltelefoner. Forskarna uppger sig nu ha kommit ett steg närmare detta material.

Snabbare microchip med helt organiskt material

Forskarna har redan under 2018 tagit fram ett material som bestod av både organiska och icke-organiska delar. Nu har man kunnat förbättra materialet så pass att man kan använda bara det organiska delarna, som består av kol och väte.

Materialet ska möjliggöra en ny typ av microchip, som i stället för elektricitet använder protoner eller ljus. På så sätt blir det nya chippet betydligt snabbare än de chip och processorer som finns i dag.

Kan göras 100 gånger tunnare än ett hårstrå

Det här nya materialet har sällsynta egenskaper som gör att det kan göras mycket tunt. Det är mycket flexibelt i och med att det kan göras otroligt tunt – till tjockleken av en atom, vilket är hela 100 gånger tunnare än ett hårstrå. Detta gör att materialet kan böjas i princip hur som helst.

– Det här kommer medföra att det appliceras inom böjlig elektronik, skriver professor Larry Lu på the Australian Universitys hemsida.

Framtidens mobiler kan bli lättare att återvinna

Forskarna har lyckats odla fram materialet genom att stapla molekyler. Materialet är en så kallad halvledare, som leder viss elektricitet men inte lika bra som en ledare, liksom dagens grundmaterial i elektroniska apparater.

Den stora fördelen med att använda organiskt material i mobiler och andra produkter är att det kommer vara lättare att återvinna mobiltelefoner – kanske till och med bli biologiskt nedbrytbara i framtiden.