Många människor har flera gamla mobiltelefoner liggande hemma, utan att de används. Men det finns flera sätt att faktiskt tjäna pengar på din gamla mobil. Flera av de stora operatörerna ger dig nämligen rabatt på en ny telefon eller ditt abonnemang om du lämnar in din gamla mobiltelefon.
Byt in din gamla mobiltelefon mot en ny
Hos många operatörer eller återförsäljare kan du lämna in din gamla mobiltelefon. Ofta kan du då få rabatt på en ny mobil eller på ditt mobilabonnemang, som motsvarar värdet på din gamla mobil. Telia, Tele2 och Tre är de stora operatörer som erbjuder detta.
Hos Telenor kan du i stället byta din gamla mobil till en ny varje år utan någon extra kostnad.
Tänk på! Operatörerna har olika villkor för att ta emot gamla mobiltelefoner. Kolla därför alltid upp vilken operatör som kan ge dig det bästa erbjudandet.
1. Välj en ny mobiltelefon
Börja med att välja vilken ny mobiltelefon du vill byta till. För att se vilka mobiltelefoner de olika operatörerna har i sitt sortiment kan du titta på deras hemsidor.
2. Ta reda på värdet på din gamla mobiltelefon
I samband med att du köper en ny mobiltelefon kan du låta värdera din gamla telefon. Värdet styr vilken rabatt du kan få på din nya telefon eller på ditt abonnemang.
Hos vissa operatörer kan du få mobilen värderad direkt på hemsidan genom att skriva in telefonens modell. I andra fall behöver du ta med din gamla mobiltelefon till operatörens butik för att få ett uppskattat värde.
Saker som påverkar värdet på din gamla mobil
- Skicket. En fungerande mobiltelefon som kan användas mer har ett högre värde än en skadad mobil som kommer att lämnas till återvinning.
- Märket. Populära märken som Apple, Huawei, Samsung och Sony kan ha ett högt värde, även om mobiltelefonen är använd.
- Modellen. Värdet på mobiltelefoner från samma tillverkare kan variera från tusentals kronor till några hundra, beroende på vilken modell det handlar om.
- Aktuella priser. Operatörerna följer det aktuella andrahandspriset på den typen av mobil som du lämnar in.
Tänk på att du inte kan höja värdet på mobilen genom att lämna in tillbehör eller originalförpackningen.
3. Säkerhetskopiera bilder och annat innehåll
Innan du lämnar in din gamla mobiltelefon ska du spara allt innehåll som du vill ha kvar. Du behöver också återställa mobiltelefonen till fabriksinställningar och avaktivera Icloud, lås och spårningsfunktioner.
När du har lämnat in mobiltelefonen raderas allt innehåll innan den säljs vidare. Du behöver alltså inte vara rädd för att någon annan kommer åt dina bilder eller annat du har sparat i telefonen. Om det inte skulle fungera att radera innehållet skrotar operatören telefonen i stället för att återanvända den.
4. Lämna in din gamla mobiltelefon och få rabatt på en ny
När allt det här är klart är det dags att lämna in din gamla mobiltelefon och beställa din nya. Vilket du gör först beror på om du byter in mobilen i butik eller online.
Om du byter in mobilen online beställer du din nya mobil först. När mobilen levereras får du ett kuvert som du ska använda för att skicka in din gamla mobiltelefon. Du måste skicka telefonen inom ett visst antal dagar för att få din rabatt, om operatören erbjuder en sådan.
Byter du in mobiltelefonen i butik dras din rabatt direkt. Om du vill kan du i stället välja att ge pengarna till någon välgörenhetsorganisation som operatören samarbetar med.
Byt in din gamla mobiltelefon hos någon av dessa operatörer
Operatör | Erbjudande | Mer information |
Tele2 | Rabatt på ny mobiltelefon | Mer info |
Telenor | Ny mobiltelefon efter 12 månader | Mer info |
Telia | Rabatt på ny mobiltelefon | Mer info |
Tre | Rabatt på ny mobiltelefon | Mer info |
Inlämnade mobiltelefoner säljs eller lämnas till återvinning
I första hand kommer operatören att sälja din gamla mobiltelefon vidare. På så sätt kan mobiltelefonen komma till användning för någon annan som behöver den, antingen i Sverige eller i utlandet.
Om mobilen inte går att använda längre återvinns den i stället. Då kan materialet antingen användas till att tillverka nya telefoner, eller så plockas telefonen isär så att de olika delmaterialen kan tas om hand på rätt sätt.
Oavsett vad som händer med din mobiltelefon minskar mobilens miljöpåverkan om du lämnar in den hos en operatör. Du gör alltså en insats för miljön, samtidigt som du sparar pengar.
Sälj din gamla mobiltelefon
Ett annat sätt att tjäna pengar på gamla mobiltelefoner är att själv sälja den. Till exempel på Tradera kan det finnas köpare som är intresserade av en begagnad mobil. Det finns också företag utöver mobiloperatörer som köper gamla mobiltelefoner, och som ger dig pengar i handen i stället för rabatter.
Saker att tänka på när du säljer din gamla mobil
- Presentera mobilen väl. Ju fräschare mobilen ser ut, desto större chans är det att någon vill köpa den. Försök därför att få mobilen att se ut nära nyskick som möjligt, och lägg den gärna i den kartong som du köpte den i.
- Sätt ett rimligt pris. Du kan inte förvänta dig att sälja en begagnad mobiltelefon till nypris. Men har du en mobiltelefon som fortfarande är högaktuellt kan den ändå vara värd över tusenlappen. Avgör därför vad som är ett rimligt pris för just den modell som du säljer och hur gammal den är.
- Var ärlig med mobilens skick. Se till att visa bilder på telefonen som är representativa för det verkliga skicket. Håll också koll på om alla funktioner fungerar som de ska, och var ärlig med om det är någon funktion som inte fungerar.
- Ha koll på funktionerna. Se till att du känner till vilka funktioner mobiltelefonen har och hur de fungerar, så att du kan beskriva det för köparen. På så sätt blir mobilen genast mer intressant.