Man som håller upp vikbar mobil mot kameran, molnig himmel i bakgrunden.En av fördelarna med nya Oneplus Open är att den är både tunnare och lättare än många andra vikbara mobiler. Foto: Oneplus Community

Lanseringar

Nu har Oneplus lanserat sin första vikbara mobil, Oneplus Open, som de har tagit i fram i samarbete med systerföretaget Oppo. Den nya mobilen presterar på topp på flera områden, enligt Mobil.se som har testat. Men ett minus är helt klart det höga priset.

I början av november beräknas Oneplus första vikbara mobil Oneplus Open dyka upp på marknaden. Mobilen är utvecklad genom ett samarbete med systerföretaget OPPO, i syfte att kunna erbjuda en vikbar lur som utmanar andra stora märken i segmentet. 

Mobil.se har testat Oneplus Open och konstaterar att tillverkaren till stor del faktiskt lyckas leva upp till sina föresatser.

Nättare än många andra vikbara mobiler

Nackdelen med vikbara mobiler är att de ofta kan upplevas lite klumpiga, men detta är något Oneplus har tänkt på i arbetet med nya Open. Vikten ligger på 238 gram, vilket ändå får klassas som relativt blygsamt i sammanhanget även om det bara är 15 gram mindre än Samsungs Galaxy Z Fold 5.

Större skillnad är det på tjockleken: med sina 11,6 millimeter är Oneplus Open två millimeter tunnare än Z Fold 5.

Yttre skärm som liknar “vanlig” mobilskärm

Den yttre skärmen är en Amoled-variant på 6,31 tum i 20:9-format. Uppdateringsfrekvensen ligger på 120 Hz och skärmen har en högsta ljusstyrka på hela 2 800 nits. Skärmen skyddas av Ceramic Guard, som ska vara 20 procent starkare än Gorilla Glass Victus.

Enligt Mobil.se känns det som en “vanlig” mobilskärm, där det finns “risk” för att man aldrig kommer ha behov av att vika upp mobilen.

Hög prestanda och goda laddningsmöjligheter

Oneplus Open är utrustad med Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2-chip, vilket bäddar för hög prestanda (även om lanseringen av 8 Gen 3 står för dörren). 16 GB RAM-minne och 512 GB intern lagring backar upp.

Batteriets kapacitet ligger på 4 805 mAh och har stöd för 67 W trådad laddning.

Huvudkamera från Sony

Kamerauppsättningen håller precis som väntat riktigt hög kvalitet. Huvudkameran på 48 MP har en sensor från Sonys nya Lytia-familj. Tekniken använder stackade pixlar som bland annat ska ge bättre ljusomfång. Utöver huvudkameran finns en telefotolins på 64 MP och en ultravidvinkel på 48 MP.

För selfies och videosamtal finns en inre kamera på 20 MP och en yttre på 32 MP, båda två ultravidvinklar.

Prislapp på 22 000 kronor

Oneplus Open kan som synes erbjuda en hel del på många plan, men smakar det så kostar det. Den svenska prislappen landar på hela 21 990 kronor.