Foto: Farknot Architect/Shutterstock

Lanseringar

Källor hos tyska mobiloperatörer kan ha råkat avslöja när Apples nästa iPhone-modeller ska lanseras. Stämmer uppgifterna kan mobilerna släppas till försäljning om en knapp månad.

Källor hos två mobiloperatörer i Tyskland ska i samtal med Macsajten Macerkopf ha avslöjat när Apple planerar att lansera sina kommande iPhone-modeller. Enligt källorna ska de nya telefonerna kunna förhandsbokas redan 14 september och sedan finnas till försäljning från den 21 september.

Ett offentliggörande uppges ske den 12 september i Steve Jobs Theatre

Även om uppgifterna stämmer och mobilerna ska lanseras i mitten av september är det ännu oklart på vilka marknader.

iPhone brukar lansera sina telefoner i september

Iphone har haft för vana de senaste sex åren att offentliggöra sina nya modeller i andra eller tredje veckan av september. Därefter brukar förhandsbokningen öppnas på de platser där telefonen kommer lanseras först.

En lansering i Sverige lär dock dröja. Tidigare år har vi svenskar fått vänta på en andra lanseringsvåg. Vanligtvis brukar den andra lanseringsvågen ske någon gång i oktober.

Förra året när iPhone X släpptes dröjde det till november innan mobilen kom till Sverige. Då berodde det dock på problem med att få fram tillräckligt många telefoner. Det finns inte några uppgifter som tyder på att några liknande förseningar skulle kunna ske även i år.

Uppgifter skvallrar om att det är tre modeller som kommer lanseras

Det ryktas om att det är tre modeller, med ännu oklara namn, som kommer släppas i september. Två av dessa ska ha OLED-skärmar och vara på 5,8 samt 6,5 tum.

Den tredje modellen kommer istället vara försedd med en LCD-skärm på 6,1 tum.

En klar förbättring från tidigare års modeller ska vara den trådlösa laddningen i de nya modellerna. Från en effekt på 7,5 watt ska den nu dubbleras till 15 watt. 

Vad den ökade effekten innebär i praktiken är inte helt klart. Det beror bland annat på hur mycket ström laddaren kan lämna ifrån sig och telefonen ta emot. Dessutom spelar avståndet mellan laddare och telefon en viss roll.

Trådbunden laddning kommer fortfarande vara det snabbaste sättet att ladda sin telefon på.