Man står på strand och fotar solnedgången med mobiltelefon.Samsung har just presenterat två nya kamerasensorer som ska vara något över det vanliga. Den ena är på hela 200 MP och den andra på 50 MP, och vi kommer förmodligen få se båda två i den kommande Galaxy S22-serien. Foto: NicoElNino/Shutterstock.com

Lanseringar

Nu har Samsung presenterat två helt nya kamerasensorer som enligt Mobil.se minst sagt höjer ribban i marknadens stenhårda kamp om antalet pixlar. Isocell HP1 och Isocell GN5 på 200 respektive 50 MP förväntas dyka upp i Samsungs kommande Galaxy S22-serie, där det förmodligen är värstingen S22 Ultra som kommer utrustas med 200 MP-sensorn.

En mobilkamera med 200 MP-sensor? Ja du hörde rätt. Samsung har just presenterat två nya kamerasensorer, den ena på 200 MP och den andra på 50 MP, som vi förmodligen kommer kunna se i den kommande Galaxy S22-serien. Enligt Mobil.se är det troligtvis seriens Ultra-modell som får 200 MP-sensorn, medan 50 MP-sensorn landar hos standard- och Plus-modellen.

Häng med så går vi igenom några av de nya sensorernas främsta egenskaper.

Isocell HP1 – 200 MP-sensor med helt ny pixelteknik

Den ena, som i alla fall på pappret låter mest intressant, är marknadens första 200 MP-kamerasensor och går under namnet Isocell HP1. Det ska enligt uppgift vara marknadens första 200 MP-sensor som använder sig av en ny pixelteknik – Samsung utlovar till exempel betydligt bättre bilder trots att det omkringliggande ljuset inte är det bästa. Sensorn ska ha så små pixlar som 0,64 micron, och genom att kombinera upp till 16 av dem till en enda pixel får man en betydligt mer ljuskänslig sensor.

Men när det omkringliggande ljuset är bra behövs inte ovanstående ChamelonCell-teknik. Då använder kamerasensorn sina maffiga 200 MP fullt ut.

Isocell GN5 bjuder på omedelbar autofokus och hög ljuskänslighet

Sensor nummer två heter Isocell GN5 och är som sagt på 50 MP. Just tack vare att den använder färre pixlar ska man kunna få mer exakt och betydligt snabbare, enligt Samsung omedelbar, autofokus. Här används pixlar på 1,0 micron, vilket innebär att det finns utrymme för över en miljon fotodioder. Tillsammans med en särskild teknik som kombinerar två pixlar ger detta hög ljuskänslighet.

Som sagt lutar det åt att det blir den kommande Galaxy S22-serien som blir först ut med någon av de nya kamerasensorerna, men vi får återkomma med mer säkra uppgifter om detta längre fram.