Foto: Pressbild/Apple

Lanseringar

I onsdags presenterade Apple sina tre nya iPhone-modeller. Snackisarna efteråt handlade inte bara om telefonernas förbättringar. Lika mycket kom att handla om priserna och det faktum att Apple inte skickar med någon hörlursadapter till telefonerna.

iPhone presenterade i onsdags sina tre nya telefoner – iPhone Xs, iPhone Xs Max och iPhone Xr. Eftersnacket kom dock inte bara att handla om de förbättringar Apple gjort med telefonerna. En stor snackis var bland annat priserna på telefonerna. Den billigaste, iPhone Xr med 64 GB, kommer kosta strax under 10 000 kronor i USA. Vad de svenska priserna blir är ännu oklart.

Den som vill ha värstingvarianten iPhone Xs Max med hela 512 GB får vara beredd att betala över 18 000 kronor. Frågan blir hur många som egentligen kommer att ha råd att köpa en iPhone i framtiden om priserna fortsätter att stiga som de gjort de senaste åren.

– Vi förstår att det finns ett brett spektrum av kunder och prisnivåer folk är villiga att betala. Vi har alltid trott att om vi erbjuder en stor dos innovation och mycket värde så finns det ett segment av människor som är villiga att betala för det. För oss är det segmentet stort nog att göra en god affär, sa bolagets vd Tim Cook till den japanska affärstidningen Nikkei efter eventet.

Reparationskostnaderna kan uppgå till 7 000 kronor

Det är inte bara priserna på telefonerna som ökat, även reparationskostnaderna är högre än någonsin tidigare. Detta var något många pratade om efter onsdagens event. Både Xs och Xs Max har OLED-skärmar vilket är dyrare att laga än till exempel Xr som har en LCD-skärm. Om skärmen är dyr att laga är baksidan ännu värre, detta på grund av den trådlösa laddningen.

Att laga skärmen på en Xs och Xs Max kommer kosta 3 333 respektive 3913 kronor. Kostnaden för att laga bakstycket på en Xs uppgår till 6 453 kronor och för en Xs Max är kostnaden i paritet med vad en ny iPhone 8 kostar idag, 7 033 kronor.

[Ads1]

Apple slopar hörlursadaptern

Sedan iPhone 6s tågade in i våra liv för flera år sedan har det krävts en hörlursadapter för att kunna använda hörlurar med en 3,5 millimeterskontakt. En sådan adapter har dock alltid skickats med då man köper en ny iPhone.

Det är det slut med nu. Möjligheten att köpa en adapter finns fortfarande men den kommer inte följa med då man köper sin telefon. Detta verkar vara ett tydligt tecken på att Apple inte är allt för förtjusta i att folk fortfarande använder hörlurar med sladd.

Adaptern kostar strax under hundralappen i svenska Applebutiker.

Folk hoppades på en nya iPad Pro

Inför eventet hade det ryktats en del om att en ny iPad Pro skulle presenteras. Så blev inte fallet vilket gjorde en del besvikna.

Senaste iPad Pro fick en uppdatering var i juni förra året och snart bör det alltså vara dags igen. Det är fortfarande möjligt att Apple håller i ett ytterligare event innan årskiftet, mest troligt någon gång i oktober.