Sonys xperia 5-mobiler på rad i butik.Nu utökar Sony sin Xperia 5-serie och släpper Xperia 5 IV. Foto: Cineberg/Shutterstock.com

Lanseringar

Förra veckan presenterade Sony sin nya Xperia 5 IV, och enligt Mobil.se kan vi bland annat se fram emot ett stort batteri, stöd för 30 W snabbladdning och ett par nya kamerafunktioner. Xperia 5 IV väntas dyka upp på den svenska marknaden i början av oktober.

Sony har gjort en officiell presentation av nytillskottet i Xperia 5-serien, närmare bestämt Xperia 5 IV. Den nya luren kan erbjuda en oled-skärm på 6,1 tum med upplösningen 1 080 x 2 520 pixlar i bildformatet 21:9. Uppdateringsfrekvensen ligger på 120 Hz.

Skärmen skyddas av Cornings Gorilla Glass Victus, och mobilen har även blivit klassad som damm- och vattentålig enligt det internationella måttet IP68.

Större batteri än sin föregångare

Under huven hittar vi Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1-chip som backas upp av 8 GB RAM-minne och 128 eller 256 GB intern lagring. Sony har utrustat Xperia 5 IV med ett batteri på 5 000 mAh, vilket är en förbättring från föregångsmodellens 4 500. Den nya mobilen har även stöd för 30 W snabbladdning och trådlös laddning.

Nya kamerafunktioner för Xperia 5-serien

På Xperia 5 IV:s baksida sitter en trippelkamera med Zeiss-optik som inkluderar en vidvinkel på 12 MP, en telefotolins på 12 MP och en ultravidvinkel även den på 12 MP. Detta är den första Xperia 5-modellen som kan erbjuda kamerafunktioner som ögon-autofokus och objektspårning i realtid på alla objektiv. Alla objektiv har även optisk bildstabilisering.

I fronten sitter en selfiekamera, också den på 12 MP, som bland annat har stöd för videoinspelning i 4K med HDR.

Dyker upp på svensk mark i början av oktober

Enligt Mobil.se kan vi vänta oss att få se Xperia 5 IV på den svenska marknaden i början av oktober. Prislappen för modellen med 8 GB RAM och 128 GB internt minne ska ligga på 9 900 kronor. Vad du får betala för modellen med 256 GB lagring framgår däremot inte.