ung man sitter på klippavsats med mobil och kartaVar tredje svensk mellan 18 och 29 år vill att deras nästa mobiltelefon ska ha 5G-stöd. Det som lockar mest är sömlös uppkoppling oavsett var i världen man befinner sig. Foto: Natalia Bostan/Shutterstock.com

Rapporter

På uppdrag av Samsung har opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov undersökt intresset för 5G i Sverige. Över hälften har hört talas om den nya tekniken och har någorlunda koll på vad det innebär, men det är även många som är osäkra. Intresset för en 5G-redo mobil är utan tvekan störst bland yngre.

Mellan den 14 och 19 oktober genomförde YouGov Sweden på uppdrag av Samsung en undersökning om svenskarnas inställning till 5G. Totalt gjordes 1 016 online-intervjuer med både kvinnor och män över 18 år. Det visar sig att 57 procent, det vill säga mer än hälften, har hört talas om 5G och vet på ett ungefär vad den nya tekniken medför. 36 procent har hört talas om det, men är fortfarande osäkra på vad 5G innebär i praktiken.

Snart lika självklart som 4G

Oscar Otteborn, Nordisk IM-chef på Samsung, menar att det egentligen inte är så konstigt att en del känner viss osäkerhet gällande 5G, och vilka fördelar femte generationens uppkoppling för med sig.

– Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer det att vara lika självklart som 4G är idag, då det egentligen handlar om en naturlig evolution där det dagliga surfandet blir snabbare och smidigare, säger han i ett pressmeddelande.

Störst 5G-intresse bland yngre

Undersökningen visar även att 5G-intresset varierar rätt rejält mellan generationerna. Ungefär 35 procent av svenskarna i åldersgruppen 18 till 29 år vill att nästa mobil de köper är en mobiltelefon med stöd för 5G. En fjärdedel, varav många i den äldre generationen, tycker inte att det är lika viktigt.

Enligt Oscar Otteborn är det stora 5G-intresset bland 18–29-åringar en tydlig reflektion av hur den generationen använder sina mobiler. Enligt undersökningen är det till exempel fler yngre än äldre som vill kunna streama serier, film och Youtube-videor med högsta kvalitet oavsett var i världen man befinner sig.

Många längtar efter streaming utan störningar

I undersökningen har man även ställt frågan vad som lockar mest med det nya nätet. 29 procent av personerna i åldersgruppen 18–29 år längtar efter att kunna streama serier, film och videor i hög upplösning utan störningar både i och utanför hemmet. 33 procent av svenskarna upplever att den nuvarande uppkopplingen inte riktigt håller måttet.