sonys logga mot mörk bakgrund med vattendropparDen 12 juni får även den svenska mobilmarknaden ta del av Sonys senaste flaggskepp Xperia 1 II. Foto: Anton Watman/Shutterstock.com

Lanseringar

Nu är det snart dags för Sonys flaggskepp Xperia 1 II att äntra den svenska mobilmarknaden. Till sitt yttre har den nya telefonen vissa likheter med förra årets modell Xperia 1, men under skalet hittar vi uppdateringar som högre prestanda, vassare kamerateknik och 5G-stöd.

Redan nu kan man lägga en beställning på Sonys nya flaggskeppsmobil Xperia 1 II, som släpps officiellt i svenska butiker den 22 juni. Tillverkaren har hållit fast vid den långsmala formen med 21:9-skärm som kom med fjolårets modell Xperia 1, och har i stället satsat stort på att uppgradera telefonens inre komponenter.

För 11 490 svenska kronor får man bland annat kraftfull prestanda, 5G-stöd och en mer avancerad kamerauppsättning. Det rapporterar NyTeknik.

Användarvänlig design och högupplöst bildskärm

Sony Xperia 1 II har måtten 165,1 x 71,1 x 7,6 millimeter och väger 181,4 gram. Det är med andra ord en smidig, tunn och relativt lätt telefonmodell, som ligger bra i handen och är enkel att bära med sig.

OLED-bildskärmen är 6,5 tum och utgör 84,0 procent av telefonens totala storlek. Bildförhållandet på 21:9 och pixeldensiteten på 643 ppi gör det både enkelt och kul att spela spel, läsa och kolla på film direkt i mobilen.

Sonys första 5G-mobil

Prestandan har som sagt fått sig ett rejält lyft i Sony Xperia 1 II. Under skalet sitter nämligen Qualcomms kraftiga chipset Snapdragon 865 (7 nm+), vilket innebär att detta blir Sonys första mobiltelefon som har stöd för 5G. RAM-minnet ligger på 8 GB och det interna lagringsminnet på hela 256 GB. Batteriet är av typen Li-Po och har en kapacitet på 4 000 mAh.

Trippelkamera med förbättrad autofokus

På telefonens baksida sitter kamerauppsättning med Zeiss-optik som inkluderar en huvudkamera på 12 MP, en ultravidvinkellins på 12 MP, och en telefotolins på 12 MP. Som komplement finns även en djupsensor TOF (Time-of-Flight) på 0,3 MP.

Den största förändringen när det gäller kameran sägs vara den förbättrade autofokusen, som nu kan ta nya fokuspunkter 60 gånger per sekund. Kameran har även ögonautofokus och kan ta bildserier på upp till 20 foton per sekund. Andra funktioner är till exempel videoinspelning i 4K, 3x optisk zoom, HDR och panorama.