Siluetter av människor med datorer och mobiler med apples logga i bakgrunden.Fyra modeller av Iphone 13 landar på marknaden den 14 september, enligt uppgifter från marknadsanalysföretaget Trendforce. Foto: kovop58/Shutterstock.com

Lanseringar

Spekulationerna om Iphone 13 har duggat tätt sedan de fyra modellerna i Iphone 12-serien nådde marknaden förra hösten. Men nu är väntan snart över. Enligt analytiker på Trendforce går Apple nämligen efter sitt vanliga lanseringsschema i år och släpper sin nya mobil den 14 september. Det skriver Mobil.se.

På grund av pandemins effekter lanserade Apple sin Iphone 12-serie något senare än vanligt, men i år kan tillverkarens hängivna kunder andas ut. Enligt uppgifter från marknadsanalysföretaget Trendforce beräknas Iphone 13 nämligen att släppas den tredje veckan i september, det vill säga precis som traditionen bjuder. Vanligtvis har Apple sina event på tisdagar, så det exakta datumet ser således ut att bli den 14 september.

Även i år verkar det handla om fyra olika modeller: standardmodellen Iphone 13, Iphone 13 Mini, Iphone 13 Pro och värstingvarianten Iphone 13 Pro Max.

Alla fyra modeller får Lidar-sensor

Apple ska ha framför allt lagt fokus på att uppdatera kameran i Iphone 13. Samtliga modeller ska till exempel ha utrustats med en Lidar-sensor, till skillnad från Iphone 12-serien där det bara är Pro-modellerna som kan erbjuda tekniken.

Iphone 13 sägs även kunna bjuda på nya videomöjligheter. Du ska till exempel kunna använda ett porträttläge till både stillbilder och video, och enligt Mobil.se ska Apple nu även introducera ett särskilt Pro-läge för rörlig bild. Ett mer avancerat kamerasystem med fler redigeringsmöjligheter ställer ju högre krav på lagringskapaciteten, men det har Apple såklart tänkt på och enligt uppgift ökar den högsta tillgängliga lagringen från 512 GB till 1 TB.

Obekräftade uppgifter om skärmen

Även om det alltså inte är så långt kvar innan Iphone 13 landar på marknaden finns det fortfarande vissa obekräftade uppgifter som cirkulerar där ute, och dessa ska därför tas med en nypa salt. Vissa hävdar till exempel att skärmen är en Always on Display-variant som har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Men om ryktet stämmer med verkligen återstår som sagt att se.

Det man med mer säkerhet kan säga är att Iphone 13 kommer med det nya systemchipsetet A15 Bionic. Om telefonen har stöd för 5G? Självklart.