fyra ståendes mobiltelefoner i fyra olika färgerAnvändare lurade den ultraljudsbaserade fingeravtryckssensorn i Samsung Galaxy S10. Foto: Karlis Dambrans/Shutterstock.com

Rapporter

Den här veckan kan vi berätta om Google som själva läckt information om deras senaste mobiltelefon Pixel 3a och en Samsunganvändare som lyckades hacka den ultraljudsbaserade fingeravtryckssensorn i Samsung Galaxy S10. Vidare finns det indikationer som tyder på att mobiltelefonförsäljningen kommer att minska under året. 

Mobiltelefonförsäljningen väntas minska under 2019

Under 2019 väntas mobiltelefonmarknaden att minska för att under 2020 visa en viss tillväxt, det framgår ur ett pressmeddelande från undersökningsföretaget Gartner. Gartner har räknat med att det kommer säljas cirka 1,8 miljarder mobiltelefoner under 2019. Jämfört med försäljningsvolymen under 2018 är det en nedgång med 0,5 procent.

Enligt Gartners analytiker Robert Cozza krävs det att nya modeller erbjuder mycket bättre förnyade funktioner för att användarna ska vilja uppgradera sig. Resultatet blir en fortsatt nedgång av mobiltelefoner som ligger i högprissegmentet på de marknader som är mogna under 2019. 

Under 2020 spår man dock att mobiltelefonmarknaden kommer fortsätta växa och antalet sålda mobiltelefoner väntas öka med 1,2 procent.

Användare lurade fingeravtrycksläsaren i Galaxy S10

Det går att lura den ultraljudsbaserade fingeravtryckssensorn i Samsung Galaxy S10, något som tillverkaren Qualcomm hävdat varit omöjligt rapporterar The Verge

Den ultraljudsbaserade fingeravtrycksläsaren fungerar genom att användaren identifieras med hjälp av blodflödet i fingret, vilket ska stoppa hackare från att med ett foto eller avtryck kunna lura enheten. 

Nu har en Samsung S10-användare motbevisat det omöjliga genom att ta en bild på sitt fingeravtryck från ett glas och sedan bearbeta det i Photoshop. Därefter skapade användaren ett gjutet avtryck i 3D som gick att använda för att låsa upp telefonen. Förvisso krävdes det tre försök innan det lyckades men det kan vara en påminnelse om att vi inte ska förlita oss för mycket på enkom biometrisk autentisering.

Google själva råkade läcka information om nya telefonen Pixel 3a

Google har under den gånga hösten haft problem med läckor som avslöjat det mesta om Google Pixel 3-telefoner. Trenden verkar hålla i sig för alldeles nyligen råkade Google själva läcka information på sin webbsida om kommande Pixel 3a skriver Androidpolice.

I Googles onlinebutik dök det för ett ögonblick upp en länk till telefonen som också länkades till ett skal. Även fast länkarna inte ledde till något bekräftade det ändå att telefonen existerar. Detta är dessutom en indikation på att produkten inom en snar framtid kommer att finns i butik. 

Vidare har både Pixel 3a och Pixel 3a XL synts i enhetskatalogen för Playbutiken. I katalogen fanns även information om upplösning och arbetsminne. Skulle siffrorna stämma får de båda telefonerna ett arbetsminne på 4 GB. Eftersom Google troligtvis inte har några lanseringsplaner i Sverige den här gången heller är det inget som berör den svenska mobilmarknaden.