Foto: John Gress Media Inc / Shutterstock.com

Rapporter

Apple går bättre än någonsin. Det amerikanska företaget visar starka försäljningssiffror samtidigt som man spräckte biljon-vallen. Samtidigt går konkurrenten Samsung allt sämre med sjunkande intäkter.

Det amerikanska företaget Apple gjorde en rekordnotering för det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår.

Info! Räkenskapsår är perioden som en verksamhets bokföring omfattar. Om denna inte följer det vanliga kalenderåret kallas det brutet räkenskapsår.

iPhone-försäljningen har jämfört med samma period förra året ökat från 41 miljoner sålda enheter till 41,3 miljoner sålda enheter. Detta trots att kvartalet brukar vara lugnare då många väntar på att företaget ska släppa fler modeller.

iPad och Mac-försäljningen går ned medan kategorin tjänster växer mest

Försäljningen av Mac och iPads gick inte lika bra som iPhone-försäljningen. Mycket på grund av att Apple bara släppt en ny iPad och de nya Mac-modellerna som kom i juli räknades inte med i det tredje kvartalet.

Det som växer allra bäst hos företaget är kategorin tjänster. Där ingår bland annat Icloud och Apple Music. Jämfört med förra året har intäkterna därifrån stigit med 31 procent.

Apple spräckte biljon-vallen

Det är inte bara försäljningssiffror Apple kan glädja sig över. Häromdagen nådde man nämligen ett börsvärde på 1 biljon dollar, cirka 8,8 biljoner svenska kronor.

Apple är därmed det första amerikanska företaget att uppnå drömgränsen.

– Men samtidigt som vi ska vara stolta över den här prestationen så är det inte det viktigaste måttet på vår framgång. Finansiell avkastning är helt enkelt resultatet av vår innovation, att vi sätter våra produkter och kunder främst”, skriver bolagets vd Tim Cook, i ett brev, enligt sajten Macrumors.

Apple-konkurrenten Samsungs intäkter sjunker

Om Apple gått bra kan man inte säga samma sak om konkurrenten Samsung.

Bolagets intäkter sjönk det senaste kvartalet med totalt fyra procent, jämfört med samma period förra året. Samsung själva tror det främst beror på att mobilförsäljningen gått sämre än väntat.

Bland annat har flaggskeppet Galaxy S9 inte gått så bra som man, från företagets sida, hoppats på.