Foto: Peter Stein/Shutterstock

Granskningar

Ett flertal telefoner från Huawei får inte längre delta i 3D Mark, ett prestandatest, sedan det kommit fram att mobiltillverkaren fuskat i testerna. Huawei besvarar kritiken med att säga att andra kinesiska mobiltillverkare också riggar resultaten.

Huawei har under en längre tid hyllats för sina telefoner och företaget har vunnit marknadsandelar över hela den globala mobilmarknaden. Nu har det kinesiska företaget dock hamnat i blåsväder sedan det framkommit att man fuskat under prestandatester. Resultatet har sedan använts i marknadsföringssyfte.

Till följd av detta har flera modeller tagits bor från UL Benchmarks prestandatest 3D Mark.

Resultatsiffrorna var 47 procent högre än i verkligheten

Fusket som Huawei använt sig av uppmärksammades av analytikerna Patrick Moorhead. Han jämförde resultatet från prestandatestet 3D Mark med resultatet från en ny betaversion av 3D Mark som UL Benchmark genomförde internet. Prestandan visade sig vara 47 procent högre i det första testet jämfört med det andra.

Det framkom sedan att Huawei använt sig av ett dolt prestandaläge som aktiverades i samband med att man startade 3D Mark-testet. Prestandaläget aktiverades däremot inte då den nya versionen av 3D Mark startades och därför kunde man uppmärksamma fusket.

Man har dessutom använt sig av en systemkamera vid en reklaminspelning för att ta bilder som skulle se ut som selfie-bilder tagna med modellen Nova 3. 

[Ads1]

Huawei säger att andra konkurrenter också riggar siffrorna

På IFA-mässan i Berlin i förra veckan svarade Huawei på frågor kring det påstådda fusket. DR Wang Chenglu, företagets mjukvaruchef medgav inte att man medvetet vilselett prestandan. Däremot sa han att många konkurrenter i Kina göra samma saker för att rigga siffrorna.

Huawei ska även ha sagt att det finns planer på att göra det dolda prestandaläget tillgängligt för användarna. På så sätt ska man kunna få ut maximal prestanda när man behöver det.

Flaggskeppet har utsetts till årets mobil

Den senaste tiden har Huawei fått mycket uppskattning för sina mobiler. P20 Pro, tillverkarens flaggskepp, har bland annat utsetts till årets mobil av EISA och utöver det har försäljningssiffrorna varit starka.

Huawei har tagit allt fler marknadsandelar på den globala marknaden. Frågan blir nu hur kunderna kommer ställa sig till Huawei när det framkommit att man vilselett konsumenterna.