Tom oppo-butik i köpcentrum.Under det andra kvartalet 2023 sjönk mobilförsäljningen i Europa ytterligare. Kinesiska Oppo var en av de största förlorarna och backade med hela 51 procent. Foto: Freer/Shutterstock.com

Rapporter

Mobilförsäljningen på den europeiska marknaden fortsatte att backa under årets andra kvartal, och landade till slut på de lägsta siffrorna på elva år, enligt analysföretaget Counterpoints senaste rapport. Allra sämst gick det för Oppo och Apple. Det skriver Mobil.se.

Den globala smartphonemarknaden har det fortsatt tufft, och enligt analysföretaget Counterpoints senaste rapport fortsatte försäljningen att falla även i Europa under det andra kvartalet. Rapporten visar de lägsta försäljningssiffrorna på elva år, faktiskt hela 6 procent lägre än under motsvarande period 2012.

38 procent lägre än rekordåret 2016

Försäljningen under det andra kvartalet 2023 var hela 38 procent lägre än under samma period 2016, som förvisso beskrivs som ett rekordår. Jämfört med i fjol sjönk försäljningen med 12 procent.

Oppo var den största förloraren under det andra kvartalet

Enligt Counterpoint var kinesiska Oppo den mobiltillverkare som backade mest under det andra kvartalet. Jämfört med samma period 2022 minskade försäljningen med 51 procent, vilket analysföretaget menar främst beror på företagets inblandning i patenttvister i flera olika länder. Och det har i sin tur bland annat resulterat i försäljningsstopp.

Counterpoint konstaterar att det finns en osäkerhet kring Oppo som troligtvis kommer att kvarstå under kvartalen framöver, och leda till fortsatt sjunkande leveranssiffror.

Apple backade med 21 procent

Oppo var dock inte den enda stora förloraren under föregående kvartal, utan giganten Apple lämnar också en tuff period bakom sig. Jämfört med det andra kvartalet 2022 föll försäljningen med 21 procent.

Faktum är att Realme, tidigare undermärke till Oppo, var den enda mobiltillverkaren som ökade försäljningen på den europeiska marknaden under det andra kvartalet 2023. Jämfört med samma period förra året steg siffrorna med 12 procent.