Hand håller upp uppfälld samsung galaxy flip-modell.Nästa år kommer troligtvis en Samsung Galaxy Flip- eller Fold-modell i mellanprisklass landa på marknaden. Foto: Karlis Dambrans/Shutterstock.com

Lanseringar

Enligt analysföretaget Trendforce kan vi nog räkna med att få se en lite billigare vikbar mobil från Samsung någon gång under 2024. Det är fortfarande oklart om det blir en Fold eller Flip, även om det lutar mer åt det senare eftersom en sådan modell är billigare att tillverka. Det rapporterar Mobil.se.

Att lansera billigare vikbara enheter har funnits på Samsungs karta ett tag, men tillverkaren har också meddelat att det inte kommer att bli aktuellt förrän de anser sig säkra på att kunna erbjuda en tillräckligt bra användarupplevelse. Men nu verkar de alltså vara redo.

Enligt Trendforce håller Samsung på att ta fram en vikbar mobil i mellanprisklass som troligtvis kommer lanseras någon gång under 2024.

Blir det en Fold- eller Flip-modell?

I dagsläget är det oklart om det är en Fold- eller Flip-modell som Samsung jobbar med. Men om man ska tro vissa rykten som florerat lutar det åt det senare, närmare bestämt en Galaxy Z Flip FE. Den typen av enhet är nämligen billigare att tillverka än Fold.

Bara för att förtydliga så är det alltså formatet som skiljer modellerna åt. Flip öppnas som en “klapptelefon” och har gångjärnet horisontellt, medan Fold öppnas som en bok och har gångjärnet vertikalt. 

Vikbara segmentet viktigt för tillverkarna på dagens mobilmarknad

Trendforce menar att det vikbara segmentet i stort sett är ”livlinan” för tillverkarna på den fortsatt svaga mobilmarknaden. Och eftersom allt fler hoppar på det vikbara tåget kommer det inte heller dröja länge innan vi får se allt fler modeller i mellansegmentet. 

Samsung kan alltså bli första tillverkaren ut nästa år, men enligt Trendforce arbetar även Huawei med en vikbar modell som prismässigt ligger under premiumnivå.