närbild på människors händer som använder smartphonesUnder det första kvartalet 2021 fick smartphonemarknaden ett efterlängtat lyft efter förra årets kraftiga försäljningstapp. Foto: View Apart/Shutterstock.com

Rapporter

Pandemiåret 2020 var ett hårt slag för många branscher och marknader, så även för smartphonemarknaden som drabbades av kraftiga försäljningsras över hela världen. Nu är situationen den motsatta och under det första kvartalet 2021 visar siffror från Strategy Analytics på en ökning med 24 procent jämfört med samma period i fjol. Det skriver ComputerSweden.

Som så många andra marknader drabbades smartphonemarknaden hårt av pandemins effekter förra året, och över hela världen rapporterades det flitigt om kraftiga försäljningsras. Men marknaden verkar ha återhämtat sig snabbt, för nu går försäljningarna spikrakt uppåt igen.

Enligt färska siffror från analysföretaget Strategy Analytics ökade smartphoneförsäljningen med 24 procent under det första kvartalet 2021 jämfört med samma period 2020. En sådan snabb ökning har inte noterats sedan 2015.

Det såldes totalt 340 miljoner smartphones under årets första kvartal

Siffrorna innebär således att det såldes totalt 340 miljoner smartphones under det första kvartalet. Enligt uppgift ska försäljningen ha pushats ytterligare av den stora efterfrågan på 5G-mobiler på den kinesiska marknaden.

Linda Sui, senioranalytiker på Strategy Analytics, menar att den kinesiska smartphonemarknaden hade ett riktigt bra första kvartal, och bekräftar att försäljningen till stor del drevs på av framgångarna för 5G-produkter i olika prisklasser. I ett uttalande berättar hon att leveranserna i Kina ökade med 35 procent och uppgick till totalt 94 miljoner.

Samsung är fortfarande världens största smartphonetillverkare

Det är fortfarande Samsung som innehar titeln som den största smartphonetillverkaren, med en global försäljning på 77 miljoner enheter under det första kvartalet. Tvåa på listan är Apple som sålde 57 miljoner Iphones.

En global trend

Trenden på den globala marknaden är enligt ComputerSweden att de största tillverkarna tar allt större marknadsandel. Tittar man på det första kvartalet 2021 hade de fem största tillverkarna tillsammans en andel på 76 procent, vilket kan jämföras med 71 procent förra året.