folksamling vid entrén till Mobile World Congress 2016Mobile World Congress i Barcelona är en av mobilindustrins största mötesplatser. Foto: catwalker/Shutterstock.com

Rapporter

Ett antal mobiltillverkare väljer att inte delta i en av världens största mobilmässor, på grund av coronaviruset. Enligt Ny Teknik är det såväl medarbetares som kunders säkerhet som har lett till det beslutet. Även flera stora mobiloperatörer väljer att inte delta.

Mobile World Congress i Barcelona är kanske den viktigaste mötesplatsen inom mobilindustrin. Vanligtvis brukar tillverkare som exempelvis Sony ha en monter på mässan och presentera nya produkter som är på gång.

Men i år har flera populära tillverkare meddelat att de inte tänker vara med på mässan. Orsaken är det så kallade coronaviruset som har spridit oro i världen de senaste veckorna.

Sony och Ericsson deltar inte i mässan

Sony hade planerat att hålla en presskonferens på mässan den 24 februari. Men nu kommer konferensen i stället att sändas direkt via Youtube.

– Säkerhet och hälsa för våra kunder, partners, medarbetare och för media är av yttersta vikt för oss. Därför har vi tagit det svåra beslutet att inte ställa ut eller medverka, skriver tillverkaren i ett pressmeddelande.

Den svenska tillverkaren Ericsson har gett samma besked, liksom Nvidia, LG och Amazon Web Services. Ericssons vd Börje Ekholm berättar att de såg fram emot att visa upp nya innovationer på mässan, men att detta var det mest ansvarsfulla beslutet.

Nokia har däremot inte avgjort ännu om de kommer att delta i mässan eller inte.

Säkerhetsåtgärder mot besökare från Kina

GSM Association är den organisation som arrangerar mässan. De presenterade i söndags sina säkerhetsåtgärder inför mässan. Bland annat får inga besökare från Hubei-provinsen delta i mässan, eftersom coronaviruset tros ha uppstått där.

Dessutom måste alla kinesiska deltagare bevisa att de varit borta från landet i minst fjorton dagar. GSM Association ska också införa vissa temperaturkontroller av besökare.

Tele2 och Tre ställer in sitt deltagande

Även några av Sveriges största operatörer har beslutat att inte delta på Mobile World Congress. Tele2 skriver detta i ett mejl till tidningen Ny Teknik. Tre har också meddelat att de uteblir från mässan.

Även den globala mobiloperatören NTT Docomo har fattat samma beslut.