Oppos logga mot fasadMobiltillverkaren Oppo håller på att utveckla ett eget systemchipp. Foto: testing/Shutterstock.com

Lanseringar

Vi har just gått in i sista veckan i november och det har återigen blivit dags för några mobilnyheter. I dag kan du bland annat läsa om Nokias kommande produktlansering och bilder som påstås föreställa nya Samsung Galaxy S11.

Nokia lanserar ny produkt den 5 december

Den 5 december lanseras troligtvis en ny Nokia-telefon. Mobiltillverkaren HMD Global har publicerat en teaservideo på Twitter med texten att det senaste tillskottet till Nokia-familjen lanseras den 5 december.

Det är egentligen inget som säger att det rör sig om en ny mobiltelefon, men det är högst troligt. Det hetaste tipset är att det rör sig om en ny generation av antingen Nokia 5 eller Nokia 8. För ganska exakt ett år sedan lanserades Nokia 8.1 så det är inte helt omöjligt att det är en Nokia 8.2 vi får se.

Läckta bilder på vad som påstås vara Galaxy S11

Bildläckor ska man alltid ta med en liten nypa salt. Nu har dock den pålitliga sajten 91mobiles visat upp en mobiltelefon som ska föreställa nya Samsung Galaxy S11. Även renderade bilder på budgetversionen S11e har visats upp.

Om bilderna som har skapats utifrån specifikationerna som läckt ut visar sig vara riktiga har Samsung verkligen förändrat en hel del från föregångaren. Bland annat finns nu kamerahållet i mitten av telefonen i stället för på kanten. Dessutom har Samsung tagit fram en ny kameramodul på baksidan med hela fem kameralinser.

Enligt de uppgifter som finns väntas nya Galaxy S11 visas upp någon gång i början på nästa år. Ett datum som diskuteras är den 18 februari. 

Oppo utvecklar egna systemchipp

Mobiltillverkaren Oppo håller just nu på att utveckla egna systemchipp. Det skriver Mobil.se. Det tydligaste beviset på saken är att Oppo har lämnat in en ansökan om varumärkesskydd till EUIPO, European Intellectual Property Offices.

Enligt rykten ska Oppo dessutom ha rekryterat kompetens för att utveckla chippet. Oppo själva har dock inte kommenterat uppgifterna och det lär dröja ett tag innan vi får veta mer.

Fördelarna med ett eget chipp är många. Mobiltillverkaren själv får bättre kontroll över hårdvaran och kan frigöra sig från andra chipptillverkare som exempelvis Qualcomm. Det är dock både kostsamt och komplicerat att ta fram egna mobilchipp. Men det finns inte mycket som tyder på att Oppo inte har kunskapen som krävs för att lyckas.