Ung tjej tar kort på sig själv med sin mobiltelefonAllt fler mobiltillverkare utrustar nya mobiltelefoner med många kameror för att öka kvaliteten på bilderna. Foto: Rohappy/Shutterstock.com

Lanseringar

Rykten säger att nya Huawei P40 Pro kommer att få fem kameror. För dig som inte gillar synliga kamerapucklar lanserar Oneplus en mobiltelefon med osynliga kameror, och Motorola uppdaterar sina mobiltelefoner till Android 10.

Många kameror på mobiltelefonerna verkar vara en het trend. För att öka kvaliteten på bilderna och göra det möjligt att växla mellan vanliga bilder, vidvinkelbilder och telefotobilder satsar mobiltillverkarna på att utrusta mobiltelefonerna med så många kameror som möjligt. 

Huawei satsar på kameror i nya P40 

Det verkar som att nya Huawei P40 kommer att utrustas med inte mindre än fem kameror på telefonens baksida, skriver M3. Huvudkameran ska enligt ryktena vara på 64 megapixlar. Utöver det kommer telefonen att ha en 20 megapixels ultravidvinkelkamera och en 12 megapixels telefotokamera med en zoom på 13X. Dessutom kommer telefonen att få en makrolinskamera, och för att kunna ta 3D-bilder kommer telefonen även att utrustas med en time-of-flight-kamera.

Det ryktas om att Huawei P40 kommer att ha dubbla kameror på framsidan. Det betyder att Huawei P40 kommer att ha totalt sju kameror. Mobilen ska få särskilda kamerahål för att kunna maximera skärmytan på telefonen. Huawei P40 och P40 Pro kommer att visas i Paris i mars 2020.

Oneplus visar mobil utan synlig kameralins

Är du less på kameralinser som sticker ut på mobilen. Lugn, nya mobiltelefonen Concept One från Oneplus kommer att utrustas med osynliga kamerasensorer på mobilens baksida, skriver M3

För att göra det möjligt har man använt elektrokromt glas. Det elektrokroma glaset kan skifta i transparens med hjälp av organiska partiklar beroende på om man använder mobilkameran eller inte.

Glaset på Concept One fungerar även som ett polariseringsfilter när man fotograferar utomhus i starkt ljus. Elektrokromt glas används inom flera olika områden. Bland annat möjliggör de dimbara fönster på både hus och flygplan. Största utmaningen för Oneplus var att få glaset tillräckligt tunt för att inte påverka formen på mobiltelefonen. Tjockleken på det skärmskiftande materialet och panelerna är bara 0,35 millimeter. 

Motorola förser sina mobiler med Android 10

Äntligen kan den som äger en Motorola uppdatera mobilen till Android 10. Dock väljer mobiltillverkaren en något annorlunda väg, skriver Mobil.se.

Först ut att utrustas med Android 10-uppdateringen är telefonerna i mellansegmentet. Motorola One Power var den första som fick Android 10-uppdateringen. Därefter är det telefonmodellerna One Acitons tur och resten av mellansegmentstelefonerna. 

Sist att få Android 10-uppdateringen är Motorolas flaggskeppsmodeller. Uppdateringarna skickas ut i omgångar, men till den 8 februari kommer alla Motorola-användare att ha fått Android 10-uppdateringen.