Vita pusselbitar i en ram. Tumme och pekfinger plockar upp en pusselbit som visar Hongmeng OS loggaDe amerikanska sanktionerna mot det kinesiska telecombolaget Huawei har fått bolaget att ta fram ett eget operativsystem till mobiltelefoner. Foto: Mohd Hafizan bin Ilias

Lanseringar

I veckans mobilnyheter skriver vi bland annat om kinesiska Huawei som har siktet inställt på att släppa en första Hongmeng-telefon och Holländska Fairphone 3 som nyligen certifierats. Vi skriver även om Iphone som kommer få skärmbaserad fingeravtrycksläsare till 2021.

Huawei vill lansera mobil med eget system

USA:s sanktioner mot kinesiska Huawei har lett till att bolaget har utvecklat ett eget operativsystem, Hongmeng OS. Det egna operativsystemet skulle kunna ersätta Android, skriver Techworld. Om Huawei skulle släppa en mobiltelefon med ett helt eget operativsystem skulle det vara ett stort steg för det kinesiska företaget. 

Enligt nyhetsbyrån Reuters skulle Huawei kunna lansera en mobiltelefon med det nya operativsystemet före årsskiftet. Priset på den nya mobilen skulle ligga på cirka 2 800 kronor exklusive moms.

Det är dock en uppgift som ska tas med en nypa salt då Catherine Chen, som är styrelseledamot på Huawei, har sagt att operativsystemet inte är avsett för mobiltelefoner och att Huwaei kommer att fortsätta använda sig av Android.

Miljövänligt producerad mobiltelefon från Fairphone

Målet för det holländska bolaget Fairphone är att kunna producera mobiltelefoner miljövänligt under bra arbetsförhållanden och utan konfliktmineraler, rapporterar mobil.se. Det lyckades bolaget med när de tog fram Fairphone 2. Dock kändes den telefonen både gammal och klumpig trots att den var helt ny.

Sedan Fairphone 2 har det varit tyst från bolaget. Men nu, tre år senare, har Bluetooth SIG certifierat en Fairphone 3. Dock finns det inte så mycket mer som är känt än bara namnet. Men en certifiering av standardorganisationen för bluetooth tyder på att vi mer eller mindre kan räkna med en lansering av telefonen inom några månader.

Skärmbaserad fingeravtrycksläsare till Iphone

Skärmbaserad fingeravtrycksläsare är något som Android-telefoner har haft sedan 2017, vilket är en ganska vanlig företeelse. Apple valde dock att ersätta fingeravtryckstekniken Touch ID med Face ID som är en ansiktsigenkänningsteknologi.

Ett tag såg det ut som att Apple skulle slopa skärmbaserad fingeravtrycksläsning helt och hållet. Men nu kommer det uppgifter som tyder på att Iphone-modeller från år 2021 kommer att förses med skämbaserad fingeravtryckläsare. Tanken är att det ska vara ett komplement till Face ID som kommer att finnas kvar, skriver mobil.se.