Telefon som ligger på trådlös laddningForskning visar att trådlös mobilladdning försämrar batteriets livslängd. Foto: Jevanto Productions/Shutterstock.com

Granskningar

Det har återigen blivit dags för veckans mobilnyheter. Den här veckan handlar mycket om mobilbatterier och deras livslängd. Vi skriver även om Samsung som har två S-modeller på gång.

Samsung har fler S-telefoner på ingång

Nyligen släppte Samsung sin nya Galaxy A10s och det verkar som att fler S-modeller är på ingång. Enligt dokument som Gsmarena har tagit del av framgår det att Samsung kommer släppa en A30s och A50s framöver.

I dokumenten framgår det dock inte så mycket information om telefonerna. De kommer att vara utrustade med operativsystemet Android 9 Pie och ha dubbelbands-wifi. A30s ska dessutom ha en trippelkamera. Vad A50s är utrustad med i kameraväg är däremot mer oklart. Telefonernas kommer att ha ett arbetsminne på 3 respektive 4 GB.

Bugg orsakar kortare batteritid i Android-telefoner

Flera Android-användare vittnar i sociala medier och på forum om en bugg som gör att telefonen slukar mer batteritid än vanligt, skriver mobil.se. Buggen verkar finnas i den senaste versionen av Google Play Services, vilket är mjukvaran som driver GPS-funktionalitet, pushnotifieringar och en del bakgrundsoperationer.

En fix är troligtvis under utveckling, men den som vill lösa problemet på egen hand kan bland annat ladda ned den senaste betaversionen av Google Play Services. Det är även möjligt att nedgradera till appens tidigare version, men då gäller det att man installerar den från en säker källa. Den går inte att hämta direkt från Googles egen Playbutik.

Trådlös laddning förkortar batteriets livslängd

När vi ändå är inne på ämnet batteritid kan vi fortsätta på det spåret. Forskning från American Chemical Society, ACS, visar nämligen att trådlös laddning för din mobiltelefon förkortar batteriets livstid. Det beror på att värmeutvecklingen som genereras vid trådlös laddning är högre än vid sladdbaserad laddning.

För att maximera batteriets livslängd bör inte telefonen exponeras för temperaturer under 15 eller över 40 grader. Vid sladdbaserad laddning brukar temperaturen ligga på 27 grader medan den ligger på omkring 30,5 grader vid trådlös laddning. Temperaturen är fortfarande inom spannet 15–40 grader, men det är fortfarande så högt att antalet laddningscykler som telefonens batteri klarar riskerar att minskas.

Den som ändå vill ladda trådlöst utan att batteriet förkortas allt för mycket bör därför inte ladda telefonen i höga temperaturer. Telefonen ska inte heller utföra processortunga aktiviteter. Den som har ett skyddsskal runt telefonen bör även ta bort det.