Organic light emitting diode i stora lysande bokstäver staplade på varandra mot mörk bakgrund.Enligt DSCC kommer Apple leverera flest smartphones med OLED-skärmar under 2021. För första gången på tio år seglar tillverkaren förbi Samsung som nu hamnar på en andraplats. Foto: GrAl/Shutterstock.com

Rapporter

Av de totalt 630 miljoner smartphones med OLED-skärmar som beräknas landa på marknaden under 2021 förväntas Apple stå för hela 176 miljoner och kommer enligt marknadsundersökningsföretaget DSCC således bli den största leverantören av just OLED-utrustade mobiler. För första gången på ett decennium får Samsung se sig besegrade och halkar ner på en andraplats. Det skriver 99mac.

Enligt uppgifter från marknadsanalysföretaget DSCC (Display Supply Chain Consultans) är det Apple som kommer leda marknaden när det gäller försäljningen av smartphones med OLED-skärmar under 2021. Av de totalt 630 miljoner smarta mobiler med OLED-skärmar som beräknas komma ut på marknaden under året kommer Apple enligt DSCC:s rapport leverera 176 miljoner och ha en marknadsandel på 28 procent.

Vad är en OLED-skärm?

Vi kanske egentligen ska börja med att reda ut vad OLED-skärm faktiskt är? OLED står för Organic Light Emitting Diode och är kort förklarat lysdioder i miniatyr. Både med LCD- och OLED-teknik skapar man en pixel med tre färgpunkter som har olika ljusstyrkor i rött, grönt och blått. Men den största skillnaden mellan teknikerna är att OLED-skärmar lyser av egen kraft medan LCD-skärmar i stort sett bara är färgat glas som behöver en vit ljuspanel bakom sig för att kunna lysa. 

Samsung halkar ner på en andraplats för första gången på tio år

Samsung förväntas leverera 145 miljoner smartphones med OLED-skärmar under året och landar då på en marknadsandel på 23 procent. Det är första gången på tio år som Samsung placerar sig som nummer två på listan över de största leverantörerna av OLED-mobiler.

Xiaomi och Oppo kommer på tredje respektive fjärde plats

På plats tre och fyra på topplistan kommer Xiaomi och Oppo, som enligt rapporten förväntas leverera 82 respektive 69 miljoner smartphones med OLED-skärmar under 2021. Xiaomi får då en marknadsandel på 13 procent och Oppo 11 procent.