Foto: Nemanja Zotovic / Shutterstock.com

Rapporter

Kinesiska Huawei passerar Apple på den globala mobilmarknaden och är nu tvåa bakom Samsung. Samtidigt minskar antal sålda smartphones världen över.

Huawei fortsätter att växa. Mobiltillverkaren har plockat allt fler marknadsandelar i Europa och fortsätter att dryga ut sin ledning på hemmamarknaden.

Under det andra kvartalet passerade man dessutom Apple och var den mobiltillverkare med näst flest marknadsandelar, 15,8 procent, på den globala marknaden. Apple stod för 12 procent av marknaden. 

Den största mobiltillverkaren är fortsatt Samsung som under det andra kvartalet hade 22,9 procent av marknadsandelarna.

Bara under det senaste halvåret har Huawei vuxit med 15 procent.

iPhones modeller säljer bäst i hela världen

Även om Apple tappar marknadsandelar fortsätter många modeller att gå bra. Under maj månad hade man tre modeller på topp 5-listan över världens mest sålda mobiler.

Allra bäst gick det för iPhone 8 som knep förstaplatsen. Flaggskeppet iPhone X tog tredjeplatsen och femte bäst var iPhone 8 Plus.

Okända märket som växer kraftigast av alla

I Sverige är den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi fortsatt relativt okänd. Men på den globala marknaden är det den mobiltillverkare som växer kraftigast av alla.

Under årets andra kvartal ökade leveranserna med nästan 50 procent, 48,8 för att vara exakt. Totalt levererades 31,9 miljoner enheter.

Försäljningen av smartphones minskade världen över

Några mobiltillverkare fortsätter att växa men den totala försäljningen av smartphones världen över gick ned under årets andra kvartal. Totalt levererades 342 miljoner enheter. Det är en minskning jämfört med samma period förra året. Då levererades 348,2 miljoner enheter.

Det är tredje kvartalet i rad som smartphoneleveranserna minskat.