Oneplus 6Oneplus 6 och 6T får Android 10. Foto: Abhisheklegit/Shutterstock.com

Lanseringar

Oneplus-telefoner får tillgång till Android 10 och Iphone-priserna kan öka när telefonerna får stöd för 5G. Det är några av mobilnyheterna vi skriver om i Veckans mobilnyheter den här veckan.

Samsung slutar producera processorkärnor

Samsung har länge försökt förbättra prestandan på sina chipp med egen teknik. Nu verkar det dock som att de ger upp den satsningen. I ett dokument till myndigheter i Texas meddelar Samsung att de slutar ta fram egna processorkärnor som utvecklas i USA. Mobiltillverkaren varnar även för att det kan leda till uppsägningar. Det skriver Mobil.se.

Idag utgår alla processorer från teknik från brittiska ARM. Däremot varierar det hur mycket av tekniken varje mobiltillverkare använder. I Samsungs fall har man alltså utvecklat egna processorkärnor.

Oneplus 6 och 6T får Android 10

Efter betatestande ska nu Android 10 bli aktuellt för 2018 års Oneplus-telefoner. Oneplus skriver i ett blogginlägg att den nya uppdateringen blir tillgänglig för Oneplus 6 och 6T. Uppdateringen kommer till en början bara bli tillgänglig för ett begränsat antal användare. Ifall Android 10 skulle lida av några buggar vill man inte ha gjort uppdateringen tillgänglig för alla.

Oneplus hoppas att alla Oneplus 6- och 6T-användare ska ha fått uppdateringen inom några veckor.

Iphones kan bli dyrare med 5G

Under nästa år väntas Apple släppa en Iphone med stöd för 5G. Analytikerna Ming-Chi Kuo tror det kan leda till ännu högre priser, skriver Appleinsider. Detta på ett redan högt Iphone-pris.

För att Iphone ska kunna förses med 5G måste logikkortet bli tio procent större för att få plats med mer teknologi och kunna avleda värme. Detta förväntas göra så att priserna på logikkort ökar med 35 procent. Exakt hur mycket det skulle göra på totalsumman för en Iphone är dock än så länge oklart.

I dag kostar Iphones värstingmodeller uppemot 15 000 kronor beroende på hur stort lagringsutrymme du väljer.