Apples logga och Fremskrittspartiets loggaApple oroar sig över att deras logga ska förväxlas med FRP:s logga. Foto: Pressbild/Fremskrittspartiet och solomon7/Shutterstock.com

Lanseringar

Mobilnyheterna avlöser varandra så därför kommer veckans mobilnyheter tidigare än vanligt. Den här veckan berättar vi bland annat att det är möjligt att förboka Xioamis nya modell Mi 9 och att Apple hamnat i upphovsrättstvist med norska Fremskrittspartiet.

Xiaomis nya toppmodell går nu att förbokas

Den 21 mars är det säljstart för nya Xiaomi Mi 9 men redan nu går den att förbokas via den svenska distributören East-West Distribution, skriver mobil.se. Telefonen kommer sedan säljas hos Xiaomi-auktoriserade återförsäljare som Mi Store, Webbhallen, Netonnet, Media Markt, Cdon och Dustin Home. 

Priset för den nya toppmodellen ligger från 5 000 kronor vilket troligtvis kommer vara vårens billigaste telefon i det här segmentet. Nya Mi 9 är dessutom den första telefonen i Sverige med Snapdragon 855-chippet. 

Xiaomi Mi 9 är utrustad med tre kameror på baksidan som fått lovord i flera tester, dessutom erbjuder telefonen trådlös laddning och en fingeravtrycksläsare som är inbyggd i skärmen.

Samsung kommer med ny telefon i mars

Samsung har planer på att släppa en ny telefon varje månad fram till sommaren. På Mobile World Congress i slutet av februari visade den sydkoreanska jätten upp mellanklassmodellen Galaxy A50. Telefon kommer lanseras i Sverige någon gång i mars till det låga priset 4 000 kronor.

Samsung har valt att lägga extra krut på kamerorna som är tre till antalet på baksidan. Förutom de vanliga närtele- och vidvinkelobjektiven har Samsung satsat på ett ultravidvinkelobjektiv. Vilka olika sensorer som används avgör kameraappen själv genom ai.

Skärmen är 6,4 tum stor med 1 080×2 340 pixlar. Dessutom har nya Galaxy A50 en inbyggd fingeravtrycksläsare.

Apple i upphovsrättstvist med norskt parti

Den amerikanska IT-giganten Apple befinner sig just nu i en upphovsrättstvist med det norska Fremskrittspartiet. Det var när FRP uppdaterade sin partilogga som Apple reagerade. Apple anser att loggan är slående lik sin egen logga och är därför rädda att logotyperna ska förväxlas med varandra, skriver VG.

FRP ansökte om att få loggan registrerad som symbol redan förra året och det hade det norska patentverket ingenting emot, det hade däremot Apple. 

”Vår invändning grundar sig på att det registrerade varumärket kan förväxlas med vår klients sedan tidigare registrerade varumärke”, skriver Apples advokater till patentverket.

Apple och FRP har nu två månader på sig att komma överens om en lösning annars är det upp till patentverket att avgöra frågan.