Personer som tittar på Iphone-modeller i butikIphone-försäljningen gick riktigt dåligt i slutet av 2018. Foto: Hadrian/Shutterstock.com

Rapporter

Det är fredag och det har blivit dags att sammanfatta några av veckans mobilnyheter. Mycket kretsar kring Apple vars Iphone-försäljning rasade i slutet av 2018. Dessutom ryktas Apple tagit inspiration från Android-hållet när det gäller framtida Iphone-modeller.

Ny Samsung-telefon varje månad fram till sommaren

Samsung väljer att prova något nytt. Varje månad fram till juni kommer den sydkoreanska bolaget att släppa en ny Galaxy A-telefon, det avslöjade Ranjiv Singh, bolagets indiska marknadschef, för The Economic Times. Huruvida telefonerna kommer att släppas på fler marknader än den indiska är ännu oklart.

Galaxy A-telefonerna är instegsserien till bolagets budgettelefoner sedan Samsung beslutade sig för att att lägga ned Galaxy J-serien. Visserligen säljer bolaget även Galaxy M-modeller som är billiga men dessa går bara att köpa över nätet medan Galaxy A kommer finnas i fysiska butiker.

Priserna på telefonerna kommer variera från 1 300 kronor till 6 500 kronor. Klart mycket billigare mobiltelefoner än Samsungs toppmodeller.

Frostat glas kan bli verklighet på framtida Iphone-modeller

Enligt de senaste ryktena kan Apple ha hämtat inspiration från Android-lägret. Framtida Iphone-modeller kan få en baksida i frostat glas, precis som på Google Pixel 3, rapporterar Macrumors. Totalt väntas Iphone släppa tre modeller under året och enligt Analytikern Ming-Chi Kuo får alla telefonerna en baksida i frostat glas.

Enligt de personer Kuo pratat med kommer telefonerna även kunna fungera som en trådlös laddningsstation för andra Apple-tillbehör, exempelvis Airpods.

Iphone-försäljningen rasade i slutet av förra året

Det sista kvartalet förra året var ett stort nederlag för Apple och Iphone-försäljningen. Totalt såldes 64,5 enheter runt om i världen, vilket är en minskning med nästan 12 procent på bara ett år och den sämsta försäljningssiffran på tre år. För hela 2018 gick försäljningen också back om än inte lika mycket. Totalt sålde Apple 209 miljoner telefoner, det är en minskning med 2,7 procent jämfört med 2017, det visar siffror från Gartner som Computer Sweden tagit del av.

I och med att Apple tappar närmar sig Huawei det amerikanska företaget vad gäller marknadsandelar. Samsung är fortsatt världens största mobiltelefonstillverkare med 17,3 procent av marknadsandelarna, följt av Apple med 15,8 procent. Huawei närmar sig dock snabbt och har idag 14,8 procent vilket är en kraftig ökning från 10,8 procent för bara ett år sedan.