Kvinna med Huawei-telefonHuawei använder sig av svenska Fingerprints sensorer i sina nya telefoner. Foto: Beer5020/Shutterstock.com

Lanseringar

Den senaste veckans mobilnyheter har kretsat mycket kring Huawei. Det kinesiska bolaget har bland annat bekräftat att man tagit fram ett eget operativsystem. Dessutom har svenska Fingerprint meddelat att Huawei använder deras sensorer i två av deras nyare telefoner.

Samsung lanserar tre Galaxy-telefoner i April

Samsung kommer inom kort att hålla i ett lanseringsevent. På Twitter har den sydkoreanska mobiltillverkaren gått ut med en teaser med texten ”A Galaxy Event” samt en animering av en skateboardåkare som åker genom skärmarna på tre telefoner. Det mesta tyder på att det rör sig om en lansering av nya Galaxy A20, A40 och A90. 

Den telefon som är mest intressant av de tre är A90. Telefonen uppges vara gamingfokuserad och den har eventuellt en pop-up kamera som roterar.

Eventet kommer att hållas den 10 april på tre platser runt om i världen samtidigt. Platserna där eventet kommer äga rum är Milano, São Paulo och Bangkok. 

Huawei har tagit fram ett eget operativsystem

Det råder just nu spänningar mellan USA och Huawei, efter att USA förbjudit utrustning från Huawei i landet då man anser att bolaget utgör en säkerhetsrisk. Anta att spänningarna skulle nå nya nivåer då finns det risk för att Huawei inte längre får använda sig av Android längre. Liknande uppgifter har tidigare förekommit när USA var i dispyt med den kinesiska mobiltillverkaren ZTE. Då sade man att ZTE eventuellt inte skulle kunna använda Android då det amerikanska operativsystemet skulle omfattas av ett exportembargo mot ZTE.

En sådan händelse skulle vara förödande för många mobiloperatörer, men inte för Huawei. Bolaget har nämligen arbetat fram ett eget operativsystem under en lång tid, skriver mobil.se.

Huawei ska ha arbetat fram operativsystemet under sju års tid och arbetet påbörjades första gången som USA gjorde bedömningen att Huawei var en säkerhetsrisk. Om mobiltillverkaren inte längre skulle få använda sig av Android har man därmed en plan B.

Huawei använder sensorer från Fingerprint

Svenska Fingerprint Cards har på senare tid skapat rubriker för sin delaktighet i biometriska betalkort. Nu är man även med på ett annat hörn, i mobilbranschen. Bolaget har på sin hemsida meddelat att man har sina sensorer i två Huawei-telefoner. Det rör sig om Huawei Y9 och Nove 4e som använder sig av sensorerna FPC1028/FPC1511 respektive FPC1511.

Detta är inte första gången Fingerprint har sensorer i Huaweis telefoner. Samarbetet de två bolagen emellan har pågått under flera års tid.