Blå och böjbar telefonSony kan ha en böjbar smartphone på gång medan lanseringen av Galaxy F ser ut att dröja ytterligare. Foto: Andrey Suslov/Shutterstock.com

Lanseringar

Veckans mobilnyheter kretser mycket kring konceptet böjbara telefoner. Sony har planer på att lansera en böjbar telefon och Samsung, som haft en på gång under en längre tid, har stött på problem vilket gör att man tvingas skjuta på lanseringen.

Sony kan lansera böjbar telefon

Både Samsung och Huawei har haft böjbara telefoner på gång. Av olika anledningar har lanseringarna uteblivit. I Samsungs fall så visade det sig att flera testexemplar av den böjbara Galaxy F-telefonen gått sönder. Huawei har i stället problem med att köpa in komponenter och mjukvara från amerikanska företag sedan företaget svartlistades av den amerikanska regeringen.

Det kan ge mobiltillverkaren Sony en möjlighet att komma in i matchen. Enligt sajten Mysmartprice.com kan den japanska mobiltillverkaren ha en böjbar telefon på ingång. Telefonen väntas heta Xperia F och ha en böjbar OLED-skärm med bildförhållandet 21:9. Ryktena säger att telefonen ska vara utrustad med ett 5G-modem.

Samsung Galaxy F lanseras inte i juni heller

När vi ändå är inne på spåret med böjbara telefoner kan vi lika gärna fortsätta med det. Samsungs Galaxy F är som tidigare nämnt försenad. Tanken var att telefonen från början skulle lanseras i april men senare sköts lanseringen upp. Förhoppningen var att telefonen skulle kunna lanseras i juni. Nu ser det dock ut som att en lansering av telefonen kan dröja ytterligare.

En talesperson för det sydkoreanska företaget säger att det inte är bestämt när telefonen kommer att lanseras, skriver Androidcentral.com. Samsung kommer dock att avisera ett lanseringsdatum ”inom några veckor”. Uttalandet gör det mindre troligt att Galaxy F släpps redan den här månaden.

Huawei går starkt trots en turbulent vår

Det har varit ett turbulent första halvår för Huawei. Bolaget har anklagats för att utgöra en säkerhetsrisk och i USA får amerikanska bolag inte handla med företaget. Trots turbulens säljer telefonerna fortfarande mycket bra. I Sverige har försäljningen fördubblats på ett år och det har även marknadsandelarna gjort, skriver Mobil.se.

I Sverige har Huawei en marknadsandel på 16 procent, jämfört med 8 procent förra året. Globalt sett har Huawei en marknadsandel på 19 procent, att jämföra med 11,8 procent året dessförinnan. Huawei närmar sig Samsungs förstaplats med stormsteg