Samsungs nya flaggskepp Galaxy Note 9. Foto: Karlis Dambrans / Shutterstock.com

Rapporter

Smartphone-marknaden står och trampar vatten och minskade sin försäljning något under årets andra kvartal. Trots det säljer premiumtelefonerna allt bättre och ökade kraftigt under kvartalet. Allra bäst säljer Apple med sina iPhone-modeller.

Den globala smartphone-marknaden har sett bättre dagar. Under det andra kvartalet minskade försäljningen med en procent. Trots minskad försäljningen totalt sätt säljs premiumtelefonerna allt bättre, enligt analysföretaget Counterpoint Research.

Premiumsegmentet har vuxit med sju procent och den största förklaringen till det är att populariteten hos kinesiska tillverkare som Huawei, OnePlus, Oppo och Xiaomi har ökat.

Kinesisk tillverkare störst bland billiga premiummobiler

Counterpoint har valt att dela in premiumtelefonerna i tre olika kategorier. Den första kategorin är smartphones inom prisintervallen 400-600 dollar, vilket motsvarar cirka 3 500-5 300 kronor. 

I denna kategori är det kinesiska Oppo som dominerar med 22 procent av alla marknadsandelar.

[Ads1]

Apple och Samsung dominerar bland dyrare smartphones

I den andra kategorin hittar vi smartphones för mellan 600-800 dollar, cirka 5 300-7 000 kronor. Här dominerar Apple och Samsung med 44 respektive 41 procent av alla marknadsandelar. 

I den tredje och sista kategorin av premiumsmartphones, för över 800 dollar, är det Apple för hela slanten. Det amerikanska företaget har fullständig kontroll över marknaden och hade under årets andra kvartal 88 procent av marknadsandelarna.

Nya iPhone Xs Max säljer bättre än iPhone Xs

För en vecka sedan släpptes nya iPhone Xs och Xs Max. Telefonerna kostar båda två en bra bit över 10 000 kronor där Xs Max är den dyrare av de två. Trots det säljer den betydligt bättre än den mindre varianten Xs.

Hittills har Xs Max sålts cirka fyra gånger mer än Xs. Att det skiljer så pass mycket telefonerna emellan behöver egentligen inte vara så förvånande då Xs Max ”bara” är 100 dollar dyrare än Xs. Dessutom kommer Xs Max med fler uppgraderingar vilket kan vara en del av förklaringen.