Foto: Karlis Dambrans / Shutterstock.com

Rapporter

Kinesiska Huawei växer inte bara kraftigt i Asien utan även i Europa. Under det andra kvartalet var man den mobiltillverkare med näst flest marknadsandelar i Västeuropa. Därmed passerade man Apple samtidigt som man närmade sig Samsung i topp.

Huawei har länge varit stora på den asiatiska mobilmarknaden. Numera har man även blivit en gigant på marknaden i Västeuropa. Under årets andra kvartal var man den mobiltillverkare med näst flest marknadsandelar, endast slagen av Samsung. Det innebär att Huawei passerat jätten iPhone på en annan marknad än den asiatiska.

Huawei hade en marknadsandel på 24,8 procent i Västeuropa, att jämföra med förra årets siffra på 13,5 procent. iPhone, som får nöja sig med en tredje plats hade en marknadsandel på 22,5 procent.

iPhone kan närma sig Huawei när man släpper nya modeller

Det ryktas om att tre nya iPhone-modeller ska släppas någon gång i september, vilket vi på mobiltelefoner.se skrivit om tidigare. iPhone kommer med största sannolikhet då plocka in några marknadsandelar på Huawei. 

Huawei har med lanseringen av sina P20-modeller haft stora framgångar. iPhone å andra sidan har inte släppt en telefon sedan förra hösten.

Samsung har en betryggande ledningen men tappar marknadsandelar

Samsung är alltjämt den mobiltillverkare som säljer flest enheter. Under det andra kvartalet kunde man presentera en marknadsandel på 32,4 procent i Västeuropa. Därmed har man en betryggande ledning ner till Huawei.

Trots fina siffror är det en minskning för Samsung. Bara under det här året har mobiltillverkarens marknadsandelar på den västeuropeiska marknaden minskat med fyra procent.

Okända mobiltillverkaren plockar andelar i Europa

Det är inte bara asiatiska Huawei och Samsung som går bra i Europa. Även Xiaomi går framåt under det andra kvartalet. Tillverkaren har idag 3,8 procent av marknadsandelarna, vilket är att jämföra med 0,1 procent samma period förra året.

Huawei och Xiaomi får därmed ses som de två stora vinnarna på den västeuropeiska marknaden under årets andra kvartal.