En röd Iphone XR ligger i butikTester visar att Apple överdriver batteritiden i flera Iphone-modeller. Foto: Nemanja Zotovic/Shutterstock.com

Lanseringar

Veckans mobilnyheter är här igen med några spännande mobilnyheter. Den här veckan skriver vi bland annat om HTC som har planer på att lansera en blockkedjetelefon senare i år. Dessutom skriver vi om Apple som överdrivit batteritiden i flera av sina Iphone-modeller.

HTC är på gång med en ny blockkedjetelefon

Förra året lanserade HTC sin första blockkedjetelefon, Exodus. Telefonen var främst tänkt att användas för att hantera kryptovalutor, och man kunde även lagra kryptovaluta i telefonen. Hur många telefoner som HTC lyckades sälja har bolaget inte talat om. Mobiltillverkarens chef, Phil Chen, säger dock att försäljningen har motsvarat förväntningarna och därför kommer en ny Exodus att lanseras senare under året, skriver sajten Ubergizmo.com.

Den nya blockkedjetelefonen förväntas släppas under årets andra halva. Det är fortsatt oklart om telefonen kommer att baseras på någon annan modell eller om man tar fram en helt ny telefon från grunden.

HTC är inte den enda tillverkaren som har fått upp ögonen för blockkedjetelefoner. I nyare Samsung-telefoner får användaren tillgång till kryptobaserade betalappar. Samsung har även planer på att lansera en kryptovaluta.

Apple överdriver batteritiden i sina telefoner

Apple får rubriker och hysteri oavsett vad de släpper för produkter. Nu får det amerikanska jätteföretaget återigen rubriker, men kanske inte så positiva som de hade hoppats på. Det är nämligen så att konsumentorganisationen Which har genomfört ett test som visar att Apple överdriver batteritiden för flera Iphone-modeller.

Enligt Which är skillnaden mellan den faktiska batteritiden och den Apple uppger mellan 18 till 51 procent, beroende på modell. Sämst resultat fick nya Iphone XR som uppges ha en taltid på 25 timmar men enligt testet hade den bara en taltid på 16 timmar och 32 minuter. Apple har i efterhand bemött påståendet och säger att man står fast vid de uppgifter man angivit.

Which har tidigare genomfört liknande tester på andra mobilmodeller. Bland annat fick HTC kritik för samma sak som Apple, men då rörde det sig bara om en överdrift på upp till 5 procent. Sony har å andra sidan hyllats för att ha bättre batteritid än vad företaget själva uppger.

Motorola visar upp ny telefon i Brasilien

Android One är en referensplattform för enkla telefoner som lanserades av Sundar Pichais, Googles vd, år 2014. Konceptet har sedan dess breddats något och inkluderar nu även telefoner med mer prestanda. Motorola är en mobiltillverkare som anammat konceptet och enligt twittraren Sudanshu Ambhore kan man visa upp en Android One-telefon, kallad Motorola One Vision, på ett event i Brasilien den 15 maj.

Sudanshu Ambhore har på sin Twitter publicerat både en bild på telefonen och en inbjudan till ett lanseringsevent i Sao Paulo i mitten på maj.

Det finns ett fåtal tidigare läckor kring telefonen. Bland annat ryktas den ha en 6,2 tums skärm, 2 GB arbetsminne, 32 GB lagringsutrymme och ett batteri på 3 500 mAh. Telefonen blir dessutom den första från Motorola som har en Samsungprocessor.