Man håller i Huawei-telefonChrome

Lanseringar

Veckans mobilnyheter är tillbaka med en riktig bomb. Google avslutar sitt samarbete med Huawei, vilket innebär att Huawei inte kommer att få använda sig av tjänster som Gmail, Chrome och Play Store. Denna vecka skriver vi även om nya Samsung Galaxy Note, som får en helt ny design jämfört med föregångaren.

Google slutar samarbeta med Huawei

Den kanske största mobilnyheten i veckans mobilnyheter någonsin. Google avbryter sitt samarbete med Huawei sedan USA:s regering bestämt att amerikanska företag måste ha specialtillstånd för att handla med den kinesiska jätten. Detta betyder att Huawei inte kommer att kunna använda operativsystemet Android, Play Store, Gmail och Chrome, skriver mobil.se.

I ett Twitterinlägg förtydligade Google att detta bara gäller nya modeller; befintliga Huawei-modeller kommer att fungera precis som vanligt. Det kommer dock inte att vara möjligt att installera nya systemversioner. 

Huawei utestängs dock inte helt från Android. Open Source-versionen kommer fortfarande att vara tillgänglig.

Galaxy Note 10 får ny design

I slutet av augusti väntas Samsungs nya Galaxy Note 10 presenteras, men redan nu har information om telefonmodellen läckt ut. Phonearena skriver att nya Galaxy Note 10 har fått ett rejält ansiktslyft jämfört med föregångaren. Flera detaljer från nya Galaxy S10 plockas med.

Till skillnad från Galaxy Note 9 ska Galaxy Note 10 få ett annat bildförhållande som ger tunnare kanter. Dessutom ska den få ett främre kamerahål som mer påminner om S10-serien. Kamerahålet väntas hamna i mitten på telefonen i stället för längs ena kanten. På baksidan kommer Samsung att placera bakkameran vertikalt i det vänstra hörnet, vilket i sin tur gör det möjligt att ge telefonen ett större batteri.

Sony lanserar Compact-telefon

Nuförtiden har de flesta telefonerna på marknaden en skärmstorlek på mellan 6–7 tum. Personer som uppskattar mindre telefoner har därför fått det svårare att hitta en bra telefon. Denna grupp människor vill Sony locka till sig genom att lansera en ny Compact-telefon, skriver Gsmarena.

Den nya telefonen vid namn Xperia Ace har en skärmstorlek på 5 tum med bildförhållandet 18:9. Telefonen är utrustad med en 12 megapixel-kamera och ett batteri med en kapacitet på 2 700 mAh. Xperia Ace har dessutom utrustats med 64 GB lagringsutrymme och ett 4 GB stort arbetsminne.

Dessvärre för den svenska marknaden är Xperia Ace endast tillgänglig på den japanska marknaden och för kunder hos operatören Docomo.