En man tittar på smartphones i butikSmartphoneförsäljningen minskade under 2018. Foto: Igor Kardasov/Shutterstock.com

Rapporter

Innan vi tar helg har det blivit dags att presentera veckans mest intressanta mobilnyheter. Vi skriver bland annat om att smartphoneförsäljningen har minskat i världen och att LG ska lansera en 5G-telefon.

Smartphoneförsäljningen har minskat

Smartphoneförsäljningen har gått som tåget i många år men under 2018 skedde ett trendbrott. Jämfört med 2017 minskade försäljningen med fyra procent förra året, visar siffror från analysföretagen IDC och Counterpoint. Siffrorna mellan de två analysföretagen skiljer sig något men är i stort sett samstämmiga. 

Den största mobiltillverkaren är Samsung med 20,8 procent av alla marknadsandelar. Under 2018 sålde Samsung cirka 291,8 miljoner enheter vilket var en minskning från året dessförinnan när man sålde 318 miljoner enheter.

Den näst största tillverkaren är fortsatt Apple med 14,9 procent av marknadsandelarna och 206,3 sålda smartphones. Huawei flåsar dock Apple i nacken och var under flera av förra årets kvartal världens näst största mobiltillverkare. Huawei lyckades totalt sälja 205,3 miljoner enheter, vilket var en ökning med drygt 30 procent från 2017.

Samsungs omsättning minskade det fjärde kvartalet

Under gårdagen släppte Samsung sina siffror för det senaste kvartalet. Mobiltillverkarens omsättning minskade kraftigt 2018 års sista kvartal jämfört med samma period året dessförinnan. Det beror främst på att efterfrågan på mobiltelefoner minskade. 

Mobiltillverkaren har en förhoppning om att omsättningen ska öka när nya Galaxy S10 lanseras och när vikbara enheter och 5G-telefoner tar sig in på marknaden.

Sammantaget för Samsung Electronics var dock 2018 ett succéår med en omsättning på 1,9 biljoner kronor. 

LG bekräftar uppgifterna – visar upp 5G-telefon i Barcelona

För några veckor sedan skrev vi om att LG ska visa upp den nya modellen G8 under MWC-mässan i Barcelona. Nu har LG själva bekräftat för den sydkoreanska tidningen Etnews att man även ska presentera en ny 5G-telefon. 

Telefonen sägs vara nya V50 Thing 5G, alltså en uppföljare i V-serien. Telefonen kommer använda sig av Snapdragon 855 och ha en skärm på 6 tum. Dessutom kommer den nya telefonen vara utrustad med ett starkare batteri för att klara av att hantera 5G som är mer energikrävande.

De svenskar som lockas av telefonen ska inte ha allt för stora förhoppningar. 5G är inte lika utvecklat i Sverige som i Sydkorea och därför kommer telefonen troligtvis inte lanseras i Sverige på ett bra tag.