En bild på iPhone XS och iPhone XS MaxiPhone säljer allt färre enheter världen över. Foto: Hadrian / Shutterstock.com

Rapporter

Helgen står för dörren och vi är här med veckans mobilnyheter igen. Den här veckan kan vi berätta om OnePlus specialutgåva i samarbete med McLaren. Vi kan även berätta att intresset för nya iPhone-telefoner är det lägsta på fem år.

OnePlus lanserar specialutgåva med McLaren

För ett par veckor sedan skrev vi om att OnePlus och McLaren skulle inleda ett samarbete. Vad samarbetet skulle gå ut på var oklart fram tills nu. Det handlar om en specialutgåva, OnePlus 6T McLaren Edition.

I den nya telefonen har OnePlus valt att satsa på snabbhet. Telefonen har extra snabb laddning och laddar från 0-100 på en timme, vilket är 20 minuter snabbare än den vanliga OnePlus 6T. Dessutom är specialutgåvan utrustad med större arbetsminne, 10 GB istället för 6 eller 8 GB som i de vanliga 6T-telefonerna.

OnePlus 6T McLaren Edition kommer börja säljas i Sverige den 18 december. Priset kommer ligga på 7 595 kronor.

[Ads1]

Intresset för iPhone sjunker

Intresset för Apples iPhone-telefoner sjunker över hela världen. Andelen som överväger en iPhone vid köp av en ny telefon har på den amerikanska marknaden minskat från 21 till 18 procent det senaste året. Intresset är dock fortfarande stort och i Sverige är det iPhone-modeller som är allra populärast.

Priserna på iPhones har skjutit i höjden så även om man säljer färre antal enheter kommer den amerikanska jätten dra in en hel del pengar på försäljningen. Långsiktigt kan det dock vara oroväckande att allt fler överväger att byta mobiltillverkare. Så lågt intresse som det är för iPhones just nu har det inte varit på fem år.

Samsung tappar marknadsandelar men är fortsatt störst

Samsungs mobiltillverkning tappade andelar på den globala mobilmarknaden det tredje kvartalet. Under året har marknadsandelarna sjunkit till 18,9 procent från tidigare 22,3 procent. Samsung tappar i huvudsak marknadsandelar till den kinesiska konkurrenten Huawei som gått mycket starkt det senaste året. Huawei har klättrat upp på listan och har idag näst flest marknadsandelar före Apples iPhone.

Trots att Samsung haft det något tyngre den senaste tiden är man fortfarande den ledande mobiltillverkaren i världen med flest marknadsandelar av alla.

OnePlus vill bli först med 5G-telefon i Europa

Den kinesiska mobiltillverkaren OnePlus vill ta Europa med storm och lansera den första 5G-telefonen. Telefonen hoppas man lansera någon gång nästa år och den ska då vara utrustad med processorn Qualcomms Snapdragon 855.

Modellen kommer släppas exklusivt på den brittiska mobiloperatören EE:s nät. I Europa har EE störst 4G-nät och i somras testade man även 5G, om än i liten skala.