Nokia släpper telefon som påminner om klassikern 3310. Foto: Lenscap Photography / Shutterstock.com

Lanseringar

Huawei visar upp en vikbar telefon och Sony varslar 200 tjänster i Lund. Mobilnyheterna kommer på löpande band och vi har här sammanställt det viktigaste som hänt inom branschen den senaste veckan.

Huawei visar upp telefon med vikbar skärm

För bara någon vecka sedan visade Samsung upp sin vikbara telefon på en utvecklarkonferens i San Francisco. Nu har det även läckt ut uppgifter om att konkurrenten Huawei visat upp en liknande telefon.

Källor som varit i kontakt med tidningen ET News säger att Huawei visat upp en prototyp för koreanska operatörer. Den vikbara telefonen ska till skillnad från den Samsung visade upp även ha stöd för 5G. Telefonen ska enligt källan vara helt färdig och ha en skärm på 5 tum när den är i hopvikt och 8 tum när den är utfälld. Det skulle i sådana fall innebära att den är något större än Samsungs vikbara telefon.

Det finns planer på att släppa telefonen när de kommersiella 5G-näten är i gång. Samsung å andra sidan ser ut att släppa sin telefon redan i början på nästa år.

[Ads1]

Sony varslar hundratals anställda

Sony går som tåget men mobilverksamheten går riktigt svagt. Det senaste kvartalet gick man back med 2,4 miljarder kronor och försäljningssiffrorna var sämre än någonsin. Sony sålde bara 1,6 miljoner smartphones i hela världen.

Till följd av detta väljer bolaget att skära ned på kostnaderna. 200 tjänster tvingas bort från bolagets utvecklingsenhet i Lund. Det är inte bara ingenjörer som kommer få gå, även personer som arbetar med utvecklingen av mobiler kommer tvingas lämna.

– Vi har idag lagt ett varsel på 200 tjänster. Jag ser det som att de riskerar att bli uppsagda, men hoppas att det blir färre. Målet är att allt ska vara förhandlat och att enskilda individer är informerade till mars 2019, säger platschef Stefan Andersson till Sydsvenskan.

På utvecklingsavdelningen arbetar idag cirka 1 200 personer.

Samsung har planer på 5G-telefon med sex kameror

Samsungs Galaxy-serie har varit en framgångssaga och funnits i tio år. Det vill det sydkoreanska bolaget fira genom att släppa en 5G- telefon utrustad med hela sex kameror. Fyra av kamerorna kommer sitta bak och två där fram. Uppgifterna kommer från källor som Wall Street Journal varit i kontakt med. Skärmstorleken kommer vara på 6,7 tum.

Telefonen ska enligt uppgifterna lanseras i början av 2019 tillsammans med flera olika Galaxy 10-telefoner. Den nya 5G-telefonen ska till en början bara lanseras i Sydkorea och USA.

Nokia visar upp ny telefon

Klassiska Nokia är tillbaka med en ny knapptelefon som väcker minnen tillbaka till storhetstiden. Den nya telefonen som heter Nokia 106 väger inte mer än 70 gram, kan lagra över 500 meddelanden och 2 000 kontakter. 

Precis som med de gamla Nokia-telefonerna ska batteritiden vara en styrka. Enligt tillverkaren HMD Global ska batteriet räcka från tidig morgon till sen kväll och i vänteläge räcker batteriet i en vecka.

Designen påminner om Nokia 3310 och precis som i den klassiska telefonen finns Snake installerat.