Får man använda mobiltelefonen när man kör bil?

Om du får använda mobiltelefonen när du kör bil beror på hur du använder den. Från den 1 februari 2018 är det förbjudet att använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning om du håller den i handen när du kör ett motordrivet fordon. Du får dock använda din mobiltelefon under körning om du inte håller den i handen och din körning inte påverkas på ett negativt sätt.

Håller du mobiltelefonen i handen kan du dömas till böter

En person som håller i sin mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning under körning kan dömas till böter på upp till 1 500 kronor.

Tänk på! Att du inte får hålla mobiltelefonen i handen när du kör bil är bara en av flera lagar och regler kopplade till din mobiltelefon.

Du behöver dock inte bara sitta bakom ratten för att få böter. Om du är handledare vid övningskörning får du inte heller hålla mobiltelefonen i handen. Du som handledare ses fortfarande som förare och är ansvarig vid körning.

Polisen kan stoppa dig även om du har fastmonterad mobil eller GPS

Ett sätt att komma runt de nya reglerna kan vara att använda en mobilhållare för mobiltelefonen. Polisen har dock varit mycket tydlig med att de även kan stoppa personer som fipplar med en fastmonterad mobiltelefon. Om du använder din fastmonterade mobiltelefon och det inverkar på körförmågan har polisen rätt att stoppa dig.

Samma regler gäller om du använder bilens GPS under färden och det påverkar din körförmåga.

Får jag hålla i min mobiltelefon när jag står still vid ett trafikljus?

Nej, du får inte hålla i din mobiltelefon bara för att du står still vid exempelvis ett trafikljus eller i trafik. Mobiltelefonen får inte användas någon gång under din resa och din resa räknas från att du börjar åka tills du parkerar bilen. Står du still vid ett trafikljus pågår din resa fortfarande.

Använd handsfree om du behöver prata i mobiltelefonen när du kör bil

Om du vill vara kontaktbar när du kör bil bör du använda en handsfree eller ett headset till din mobiltelefon. Då kan du svara på samtal utan att behöva hålla mobiltelefonen i handen. Du behöver inte ens släppa blicken från vägen.

Märker du att samtalet tar fokus från körningen bör du dock lägga på. Om du inte kan köra på ett säkert sätt medan du pratar i mobiltelefonen gör du dig skyldig till brott.

Även om du har en handsfree bör du avvakta med att svara på inkommande samtal när du är i en komplicerad situation. Om du kör i tät trafik eller ska göra en omkörning kan det vara bäst att vänta med att svara tills situationen har lugnat ned sig.

Använd röststyrningsfunktion för att ringa samtal

Du behöver inte nödvändigtvis stanna bilen för att ringa ett samtal. Du får dock inte hålla mobiltelefonen i handen för att göra det. Ett bra tips kan vara att använda mobilens röststyrningsfunktion för att ringa samtal.

Om du kan koppla upp mobiltelefonen mot bilen brukar man även kunna ringa ett samtal med hjälp av knapparna på ratten.

Planera din rutt om du behöver använda mobilens GPS

Behöver du använda GPS:en för att hitta dit du ska bör du knappa in adressen innan du börjar köra. Det går både fortare och är säkrare än om du gör det när du redan har börjat köra.

Om du bestämmer dig för att åka någonstans under resans gång och behöver använda GPS:en är det bäst att stanna och sedan slå in adressen.

Varför infördes den nya lagen?

Den nya lagen infördes för att ytterligare förbättra säkerheten i trafiken. Den infördes den 1 februari 2018. Innan dess var det tillåtet att använda mobiltelefonen i bilen så länge den inte påverkade körförmågan negativt.

Regeringen ville dock skärpa lagen ytterligare, så nu får du inte hålla mobiltelefonen eller annan kommunikationsutrustning i handen överhuvudtaget.

Bara för att du kan köra bilen rakt och stabilt innebär det inte att körningen är säker. Om du exempelvis tittar ned i två sekunder medan du kör i 40 km/h hinner du rulla 22 meter utan att ha blicken på vägen.