Köpa mobiltelefon på avbetalning

Att köpa en mobiltelefon på avbetalning innebär att du inte betalar hela summan direkt utan att du delar upp betalningen. Ibland kan du även behöva betala ränta, men hos en del operatörer kan du köpa mobiltelefonen med räntefri avbetalning. Att dela upp betalningen behöver dock inte alltid vara billigast. Ibland kan det tillkomma avgifter som gör totalkostnaden dyrare än om du hade köpt mobiltelefonen kontant.

En del drar sig för att köpa sin mobiltelefon på avbetalning. För många är avbetalning förknippat med en räntekostnad, men det finns faktiskt mobiltelefoner som kan köpas på räntefri avbetalning. Det innebär att du inte betalar någon ränta på ditt köp utan bara kostnaden för mobiltelefonen.

Vissa operatörer kan erbjuda räntefri avbetalning under en viss period. Men om du inte har betalat av mobiltelefonen tills dess måste du betala ränta.

Det kan bli dyrare med avbetalning

Även om en operatör erbjuder räntefri delbetalning kan det tillkomma andra kostnader. Därför är det alltid viktigt att ta reda på vilka övriga kostnader som tillkommer. Om du inte har koll på de övriga kostnaderna kan din mobiltelefon bli mycket dyrare än vad du först hade räknat med.

Avbetalning passar dig som inte vill betala hela beloppet direkt

Möjligheten att köpa mobiltelefoner på avbetalning har framför allt gynnat människor som annars inte skulle ha råd att köpa en mobiltelefon. Med tanke på att priserna på telefonerna hela tiden ökar blir det lättare att köpa en dyr telefon utan att det märks alltför mycket i plånboken.

Alla vill inte heller ligga ute med 10 000-tals kronor på en mobiltelefon. Då kan det vara bra att dela upp kostnaden så att den inte blir lika kännbar.

Är det bättre att köpa en mobiltelefon kontant eller på avbetalning?

Vad som är bäst är helt upp till dig. Det beror på hur din ekonomiska situation ser ut. En del klarar av att betala hela summan på en gång medan andra föredrar att dela upp betalningen. Det bästa alternativet är det som passar dig och din ekonomi bäst.

Billigare mobiltelefon om du köper den på avbetalning med abonnemang

Många operatörer säljer mobiltelefoner tillsammans med abonnemang. Väljer du en sådan lösning får du köpa din mobiltelefon på avbetalning. Du betalar oftast av mobiltelefonen på 12 eller 24 månader.

Fördelen med att köpa mobiltelefonen med ett mobilabonnemang är att du ofta får rabatt på mobiltelefonen. Hur stor rabatten är varierar dock mellan telefonmodeller och operatörer.

Innan du väljer att köpa din mobiltelefon tillsammans med ett mobilabonnemang bör du dock räkna på kostnaden. Ibland kan det faktiskt vara billigare att köpa telefon och abonnemang separat. Du kan trots det välja att betala din mobiltelefon på avbetalning om du vill det.

Svårt att köpa på avbetalning om du har betalningsanmärkning

Om du köper din mobiltelefon på avbetalning tas ofta en kreditupplysning. Om det skulle visa sig att du har en betalningsanmärkning kan det bli svårt för dig att få köpa mobiltelefonen.

Det spelar ingen roll om betalningsanmärkningen beror på att du har svag ekonomi eller om du har fått den på grund av ett misstag. En betalningsanmärkning signalerar ofta betalningssvårigheter, och då vill operatörerna inte låta dig betala din mobiltelefon på avbetalning.

Får du inte köpa mobiltelefonen på avbetalning kan du vara tvungen att köpa den kontant i stället.

Vad händer med en mobiltelefon som är köpt på avbetalning vid dödsfall?

Om en mobiltelefon är köpt på avbetalning och personen avlider är det vanligast att dödsboet får betala de resterande månadskostnaderna för mobiltelefonen. När det gäller mobilabonnemang brukar operatörerna avsluta abonnemangen med en gång, även om abonnemanget har en bindningstid.