Kan man spåra en avstängd mobiltelefon?

Nej, en mobiltelefon som är avstängd kan i regel inte spåras eftersom den har slutat kommunicera med närliggande mobilmaster. Däremot kan mobiltelefonen spåras till den plats där den stängdes av. 

För att kunna spåra en mobiltelefon måste den vara uppkopplad mot ett mobilnät. Då kan operatören själv spåra mobiltelefonen och se vilken mobilmast den är uppkopplad till. 

I vissa fall kan det vara av polisens intresse att spåra en mobiltelefon. Polisen får dock själva inte spåra någon mobiltelefon. Det är mobiloperatören som får spåra mobiltelefoner åt polisen, men för detta krävs först ett myndighetsbeslut.

Avstängda mobiltelefoner infekterade med trojaner kan spåras

Det går i regel inte att spåra en mobiltelefon som är avstängd. Det beror på att telefonen slutar kommunicera med mobilmasterna när du stänger av den.

Det finns dock ett sätt att spåra en avstängd mobiltelefon, men för att göra det måste den ha infekterats med trojaner. Då skulle mobiltelefonen kunna sända ut signaler till mobilmasterna även om den ser ut att vara avstängd. På så sätt kan mobiltelefonen fortsätta spåras.

Om du tar bort batteriet ur mobiltelefonen har den inte längre någon strömkälla. Då kan inte heller trojanerna kommunicera med mobilmasterna. 

Spåra borttappad mobiltelefon med hjälp av appar

I dag finns det en rad olika appar till både Android  och IOS som kan användas för att spåra en borttappad mobiltelefon.

Till Android finns exempelvis appen Find My Device. Konfigurera appen med ditt Google-konto så kan du enkelt hitta mobiltelefonen om du skulle tappa bort den. Då loggar du bara in på ditt Google-konto på en annan enhet så kan du få reda på var din mobiltelefon är.

Om du har en Iphone kan du aktivera tjänsten Hitta min Iphone i dina inställningar. Därefter kan du logga in på ditt Icloud-konto och se var alla dina enheter som är knutna till kontot befinner sig. 

Poliser behöver IMEI-numret för att spåra mobiltelefonens ägare

När du köper en mobiltelefon bör du alltid se till att spara telefonens IMEI-nummer. Det är ett 15-siffrigt nummer som är unikt för din mobiltelefon. Numret hittar du på kvittot och kartongen som telefonen låg i när du köpte den. Du kan även få fram numret genom att slå *#06#.

Ditt IMEI-nummer kan vara helt avgörande för om du får tillbaka din borttappade mobiltelefon eller inte. Många borttappade mobiltelefoner lämnas in till polisen och registreras i deras system. Med hjälp av IMEI-numret kan polisen spåra mobiltelefonen till rätt ägare.