Kan man köpa mobiltelefon utan kreditupplysning?

Ja, du kan köpa mobiltelefon utan att det görs någon kreditupplysning. För att slippa kreditupplysning behöver du köpa mobiltelefonen kontant. Om du väljer att delbetala telefonen eller köper den med abonnemang görs det nästan alltid en kreditupplysning.

Om du har en skuld hos Kronofogden, en betalningsanmärkning eller saknar fast inkomst kan du få svårt att klara en kreditupplysning. Därför bör du köpa din mobiltelefon kontant. Eftersom du betalar mobiltelefonen på en gång slipper du kreditupplysningen.

Kreditupplysning görs om du delbetalar din mobiltelefon

Hos många operatörer kan du välja att delbetala din mobiltelefon. Det kan vara bra om du är i akut behov av en mobiltelefon men inte har råd att köpa den på en gång. Möjligheten att delbetala en mobiltelefon gör inte heller kostnaden lika kännbar, eftersom den är uppdelad på flera månader.

Tänk på! Du brukar själv kunna välja hur många månader du vill delbetala din mobiltelefon. Du kan delbetala mobiltelefonen på upp till 24 månader.

Nackdelen med att delbetala en mobiltelefon är att det ofta görs en kreditupplysning på dig. Genom kreditupplysningen kan operatören se om du har de ekonomiska förutsättningarna för att betala mobiltelefonen. Om de inte tror att du kan betala mobiltelefonen kommer du inte heller att få köpa den på delbetalning.

Operatörerna gör kreditupplysning om du köper mobiltelefon med abonnemang

Många väljer att köpa sin nya mobiltelefon tillsammans med ett mobilabonnemang. Det är smart eftersom du hos många operatörer får rabatt på mobiltelefonen om du köper den tillsammans med ett abonnemang. Nackdelen är du binder dig till operatören under en viss tid, vanligtvis 12 eller 24 månader.

För att operatören ska vara säker på att du kan betala dina mobilkostnader görs alltid en kreditupplysning på dig. Om det skulle visa sig att du har en obetald skuld eller en betalningsanmärkning kommer du inte att få köpa mobiltelefonen med tillhörande mobilabonnemang.

Kan företagare köpa mobiltelefon utan kreditupplysning?

Ja, även företag kan köpa mobiltelefoner utan kreditupplysning. Samma regler som gäller för privatpersoner gäller även för företag. Om företaget betalar mobiltelefonerna kontant görs ingen kreditupplysning. De flesta operatörerna gör dock en kreditupplysning om företaget ber att få delbetala mobiltelefonerna.

Vid köp av mobiltelefon med abonnemang tillkommer i stort sett alltid en kreditupplysning för företag. Då kan operatören säkerställa att företaget har råd att betala för sina mobilkostnader.