Hur spärrar jag mobiltelefonen från telefonförsäljare?

Du spärrar enklast din mobiltelefon från telefonförsäljare genom att registrera dig i Nix. Då får telefonförsäljarna information om att du inte vill bli uppringd. Men även om du är registrerad i Nix kan du inte stoppa all telefonförsäljning. I dag finns även appar som hjälper dig att spärra nummer från utlandet.

Spärra mobiltelefonen från telefonförsäljare med Nix

Du som vill spärra din mobiltelefon från telefonförsäljare kan som sagt använda dig av tjänsten Nix. Nix är en spärrtjänst som gör att du som privatperson kan informera företag och marknadsförare om att du inte vill bli kontaktad per telefon. Med Nix kan du förhindra företag som är anslutna till tjänsten att kontakta dig. Du spärrar din mobiltelefon genom att ringa Nix och följa instruktionerna. Du kan även skriva till Nix om du vill spärra din mobiltelefon.

Det är helt gratis att spärra din mobiltelefon från telefonförsäljare via Nix. Från att du har spärrat numret kan det dock ta upp till två månader innan alla företag har hunnit uppdatera sina register.

Din spärr finns kvar tills du väljer att ta bort den eller byter nummer. 

Stoppar Nix all telefonförsäljning?

Nej, Nix hjälper dig att stoppa viss telefonförsäljning, men helt skyddad blir du inte. Även om du har registrerat ditt nummer i Nix finns det tillfällen när företag får ringa dig.

Då får företag kontakta dig även om du är registrerad i Nix

 • Du är kund hos företaget. Om du är kund hos ett företag får det företaget kontakta dig även om du är registrerad i Nix. Företaget får dock bara lämna erbjudanden om samma typ av tjänster och varor som ditt avtal gäller idag.
 • Det handlar om samhällsinformation. Samhällsinformation, politiska kampanjer, marknadsundersökningar och annat som har samhällsintresse omfattas inte av Nix.
 • Du har gett företaget tillåtelse. Företag som du har gett tillåtelse, exempelvis i tävlingar eller undersökningar på nätet, får kontakta dig.

Om ett företag ringer dig trots att ditt nummer finns i Nix register och ovanstående undantag inte gäller för dig ska du meddela företaget att du inte vill ha den här typen av samtal. Om du förbjuder ett företag att ringa dig får företaget inte behandla dina uppgifter för försäljning och marknadsföring.

Skulle företaget fortsätta ringa dig kan du kontakta den kommunala konsumentvägledaren för vidare hjälp. Om inte heller det hjälper kan du skicka in en skriftlig anmälan till DM-nämnden, Etiska nämnden för direktmarknadsföring, som kan hjälpa dig med ditt problem.

Du kan spärra telefonförsäljare med hjälp av olika appar

Förutom Nix finns det några olika appar du kan använda för att stoppa telefonförsäljare från att ringa dig. Det finns appar som funkar till både Iphone- och Android-telefoner. Företagen bakom apparna får tips om vilka telefonnummer som telefonförsäljarna använder. Därefter läggs numren till i appen.

När din mobiltelefon ringer får du sedan en varning om det rör sig om en telefonförsäljare. I appen kan du välja att bara få en varning om att det är en telefonförsäljare som ringer eller blockera numret helt och hållet. Då når samtalet inte fram till dig, och det syns inte heller i din samtalslista.

Muntliga avtal gäller inte vid telefonförsäljning

Om ett företag kontaktar dig i syfte att ingå ett avtal måste du bekräfta erbjudandet skriftligt för att det ska vara giltigt. Muntliga avtal gäller alltså inte vid telefonförsäljning.

Tänk på! I vanliga fall gäller muntliga avtal på samma sätt som skriftliga.

Hur vet man om det är bluffsamtal?

Om du får väldigt många samtal där det blir tyst på andra sidan luren när du svarar rör det sig förmodligen om bluffsamtal. Uppringaren kan förvisso använda flera olika nummer, men ofta går det att känna igen vissa delar av telefonnumret och då är det bara att blockera. Hellre en block för mycket än att ta en chansning och svara.

Kolla upp numret på Hitta.se för att se om det är fler som har blivit kontaktade och om de har något att berätta om den som ringer. Där står det till exempel om det rör sig om försäljning, undersökning eller rent bedrägeri.

Spärra samtal från utlandet

Många svenskar har någon gång varit med om ett eller flera bluffsamtal från utlandet. Sådana samtal ska du varken svara på eller ringa upp eftersom det kan leda till dyra fakturor. Det bästa är helt enkelt att blockera telefonnumret.

I dag finns det appar du kan använda för att spärra din mobiltelefon från telefonförsäljare och andra bluffsamtal från utlandet. En sådan app är Truecaller. Med Truecaller kan du blockera nummer som du inte vill ska ringa dig igen.

Problemet med bluffsamtalen från utlandet är att även om du blockerar ett nummer kan någon ringa upp dig från ett annat nummer. Med Truecaller kan du dock blockera ett helt landsnummer. Därmed kan du slippa alla skojare som ringer från ett specifikt land

Blockera okända uppringare direkt i telefonen

Faktum är att det finns effektiva sätt att bli av med oönskade uppringare även utan olika appar och tjänster. Du kan nämligen gå direkt till mobilens inställningar och blockera, eller snarare tysta ner, okända uppringare som då hamnar direkt i listan med missade samtal. Då finns det i alla fall ingen risk att du råkar svara, utan du kan i lugn och ro kolla upp om numret verkar tillhöra någon du faktiskt vill prata med.

Tänk på! Om du väntar samtal från någon, ett företag eller myndighet som du inte pratat med förut måste du komma ihåg att tillfälligt häva blockeringen. Annars kommer samtalet tystas ner.

Hur du går till väga för att tysta ner eller blockera okända uppringare varierar något beroende på om du har Iphone eller en Android-mobil. Det kan även skilja sig något mellan olika Android-modeller. I steg för steg-listorna här nedanför har vi tagit relativt nya modeller av Iphone och Samsung Galaxy som exempel.

Så tystar du okända uppringare på Iphone

 1. Gå till telefonens inställningar.
 2. Scrolla ner och välj Telefon.
 3. Välj Tysta ner okända uppringare och aktivera funktionen.
 4. Klart!

Så blockerar du okända uppringare på en Android-mobil

 1. Gå till Telefon och klicka på den treprickade menyikonen.
 2. Välj Inställningar och gå till Blockera nummer.
 3. Aktivera Blockera okända/privata nummer.
 4. Det var det hela!