Kan man köpa mobiltelefon trots betalningsanmärkning?

Ja, du kan köpa mobiltelefon trots att du har en betalningsanmärkning. Du måste dock köpa mobiltelefonen kontant. Om du vill köpa den på delbetalning eller med tillhörande mobilabonnemang görs en kreditupplysning och då får du oftast inte ha någon betalningsanmärkning.

Köp mobiltelefonen kontant om du har betalningsanmärkning

Även om du har en betalningsanmärkning kan du köpa dig en ny mobiltelefon. Du behöver dock köpa den kontant. Eftersom du betalar mobiltelefonen på en gång spelar det ingen roll om du har en betalningsanmärkning eller inte. 

Om din betalningsanmärkning är ett tecken på en svag ekonomi bör du dock undvika att köpa en ny mobiltelefon. Kan du låna en mobiltelefon av en familjemedlem eller kompis är det ett bättre alternativ, tills du har fått ordning på din ekonomi.

Köp en begagnad mobiltelefon

Du som har en betalningsanmärkning kan alltid köpa din mobiltelefon på begagnatmarknaden. Om du köper din mobiltelefon från en privatperson behöver du aldrig genomgå en kreditupplysning, och det spelar därför inte heller någon roll att du har en betalningsanmärkning.

Tips! En del mobiloperatörer säljer även begagnade mobiltelefoner.

Den stora fördelen med att köpa en mobiltelefonen begagnat är priset. Du kan spara många tusenlappar på att köpa en begagnad mobiltelefon, och om du har en betalningsanmärkning kan det vara det bästa för din ekonomi.

Mobiltelefonerna som säljs begagnat håller varierande kvalitet. Det finns en del mobiltelefoner som har synliga skador medan andra är i stort sett oanvända.

Svårt att köpa mobiltelefon på avbetalning med betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning måste du nästan alltid köpa din mobiltelefon kontant. Det är i regel inte möjligt att köpa den på avbetalning.

Din betalningsanmärkning är ett tecken på att du har haft problem att betala en tidigare skuld. Eftersom operatören inte kan garantera att du kan betala av mobiltelefonen måste du köpa den kontant.

Det spelar ingen roll om din betalningsanmärkning beror på ett misstag eller om du faktiskt har ekonomiska svårigheter. Har du en betalningsanmärkning är det mycket svårt att köpa en mobiltelefon på avbetalning.

Kan jag köpa en mobiltelefon med abonnemang med betalningsanmärkning?

Nej, om du har en betalningsanmärkning kan du i regel inte köpa en mobiltelefon med ett tillhörande mobilabonnemang. Mobiltelefonen ska oftast delbetalas och det låter inte operatören dig göra om du har en betalningsanmärkning.

Då får du i stället köpa mobiltelefonen kontant och teckna mobilabonnemanget separat. Det finns nämligen operatörer som låter dig teckna mobilabonnemang trots betalningsanmärkning. Hos Hallon exempelvis, görs ingen kreditupplysning, och därför kan du teckna ett mobilabonnemang trots betalningsanmärkning. Operatören gör däremot en kreditupplysning om du vill teckna mobilabonnemanget med tillhörande mobiltelefon, och då får du inte ha någon betalningsanmärkning.

Tänk på! Din betalningsanmärkning finns kvar i tre år. Under den tiden kan det bli svårt att köpa en mobiltelefon med tillhörande mobilabonnemang.