Hur har mobiltelefonen utvecklats genom historien?

Mobiltelefonen har utvecklats mycket sedan lanseringen. Den första mobiltelefonen utvecklades på 50-talet och var tvungen att monteras i bilar. Mobiltelefonen som vi känner den kom först på 80-talet. Den var hela 25 cm lång och vägde nästan 800 gram. Med åren har mobiltelefonen blivit mindre, och i dag är den en kombination av telefon och handdator.

Sverige var först med mobiltelefonisystem

Det allra första mobiltelefonisystemet utvecklades i Sverige på 50-talet. Systemet kallades för MTA, Mobiltelefonisystem A, och det första samtalet gjordes 1950. Samtalet gjordes av ingenjören Sture Laurén och han ringde till fröken Ur.

Mobiltelefonen såg inte riktigt ut som i dag. Den var mycket stor och tung och hade strömbehov vilket gjorde att telefonerna var tvungna att monteras i bilar. Benämningen blev mobiltelefon även om den inte var helt mobil som en handhållen telefon. Den kallades också för biltelefon.

Motorola lanserade den första handhållna mobiltelefonen

Det är många företag och människor som anser sig ha lanserat den första mobiltelefonen. Den person som dock erkänts ha skapat och ringt med den första handhållna mobiltelefonen är Martin Cooper från Motorola. Mobiltelefonen hette Dynatac.

Det första samtalet ringde Martin Cooper den 3 april 1973 från en gata i New York. Han ringde då konkurrenten Joel Engel från Bell Labs, som i flera år försökt komma före Motorola med den första handhållna mobiltelefonen.

Hur stor var den första handhållna mobiltelefonen?

Den första handhållna mobiltelefonen ansågs vara liten enligt den tidens mått. De mobiltelefoner som hade lanserats tidigare påminde mer om stora väskor. Martin Coopers mobiltelefon var hela 25 centimeter lång och vägde 790 gram. Det är svårt att föreställa sig med tanke på storleken på dagens mobiltelefoner.

Dynatac hade en taltid på 35 minuter och det tog hela 10 timmar att ladda den.

Priset på den första mobiltelefonen var mycket högt

Vi tycker att priserna på dagens flaggskeppstelefoner är höga, men det är ingenting mot vad den första mobiltelefonen kostade. Dynatac 8000X var den första mobiltelefonen som lanserades för allmänheten. Det skedde 1984, det vill säga 11 år efter att det första samtalet hade gjorts med den första Dynatac-telefonen.

Priset för en sådan mobiltelefon var 3 995 dollar, vilket idag är cirka 10 000 dollar, eller knappt 100 000 kronor. Det höga priset gjorde att mobiltelefonen aldrig började säljas i butik.

Mobiltelefonen blev mindre på 90-talet

Under 80-talet började mobiltelefonerna bli vanligare, men det var stora otympliga mobiltelefoner det handlade om. Att ringa var dessutom mycket dyrt. Först på 90-talet fick mobiltelefonerna det stora lyftet och blev vanligt i de flesta hushållen.

Mobiltelefonerna var inte längre lika stora som tegelstenar. De blev mindre och fick för första gången plats i fickan. Många av mobiltelefonerna som fanns i slutet på 90-talet och i början på 00-talet var mycket mindre än dagens smartphones.

I slutet på 90-talet blev det även mer vanligt att ungdomar hade sin egen mobiltelefon, ofta från Ericsson eller Nokia.

Vilka har varit historiens största mobiltillverkare?

Från att Motorola lanserade den första handhållna mobiltelefonen på 80-talet var företaget den största mobiltillverkaren i världen. År 1998 tog dock finska Nokia över tronen som den största mobiltillverkaren. Nokia höll ställningarna i hela 14 år innan Samsung tog över. År 2012 var Samsung den tillverkare som sålde flest mobiltelefoner, och än i dag är det sydkoreanska företaget marknadsledande.

Populära gamla mobiltelefoner

  • Ericsson Hotline. Lanserades 1989 och var en rejäl pjäs på hela 4 kilo. Den stora lådan var inte särskilt mobil utan användes mest som en biltelefon. Det var inte alla som hade råd med mobiltelefonen som gick loss på 30 000 kronor. Likväl är det en mobiltelefon de flesta kommer ihåg.
  • Nokia 5110. Mobiltelefonen lanserades 1998 och var en av Sveriges första mobiltelefoner som nådde den breda massan. Enligt flera experter förändrade Nokia 5110 hela mobilmarknaden med det lättanvända gränssnittet.
  • Ericsson T28. År 1999 ville Ericsson slå knock på Nokia 5110 som hade lanserats året innan. T28 var vid tidpunkten den tunnaste och lättaste mobiltelefonen på marknaden med sina 83 gram. Detta lyckades Ericsson åstadkomma med ett mycket tunt batteri.
  • Nokia 3310. En av världens mest sålda mobiltelefoner som lanserades år 2000. Nästan alla svenskar som växte upp på 90-talet har en relation till mobiltelefonen som var nästintill omöjlig att ta sönder. Den som har kvar sin mobiltelefon i byrålådan kan troligtvis få den att starta igen.
  • Ericsson R310. Mobiltelefonen var mer känd som hajfenan och lanserades år 2000. Utseendemässigt var det inte många mobiltelefoner som var tuffare på den här tiden. Mobiltelefonen var mycket tålig och därför populär hos snickare och skogsarbetare.

Nokia kom ut med världens första smartphone

År 1996 lanserade Nokia sin serie Nokia Communicator, som var världens första smarta telefon. Året därpå myntades begreppet smartphone av konkurrenten Ericsson. En smartphone har ett tangentbord, från början med fysiska knappar men numera ett virtuellt tangentbord.

Den stora spridningen av smartphones kom dock med Apples Iphone i början av 2000-talet. Sedan 2010-talet har smartphones varit den dominerande mobiltelefontypen i världen.

Smartphones kombinerar mobiltelefon och handdator

Det som skiljde smartphones från vanliga mobiltelefoner var att det var en kombination av mobiltelefon och handdator. Med ständig tillgång till internet, mejlfunktioner, spel, appar, kamera och andra tjänster har smartphones förändrat mobiltelefonindustrin.

Till viss del har smartphones även ersätt både radion och tv:n. I smartphones kan du både lyssna på radioprogram och se på film och tv. 

Smartphones skulle inte vara möjligt utan ett utbrett mobilnät

I takt med att mobiltelefonerna har utvecklats har mobilnätet gjort detsamma. Utan 3G skulle det exempelvis inte ha varit möjligt att surfa på mobiltelefonerna. Med utvecklingen av 4G har det även blivit lättare att streama filmer och serier på sina mobiltelefoner utan problem.

Mobilnäten har även blivit mer tillgängliga för folk oavsett var de bor. När det första mobiltelefonisystemet dök upp i början av 50-talet fanns bara tre basstationer. De låg i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Med åren har tillgängligheten ökat och i dag kan du använda din mobiltelefon i stort sett överallt i hela Sverige. I takt med att fler surfar behöver mobilnäten dock fortsätta att byggas ut. Ju fler som är uppkopplade, desto trängre blir det i mobilnäten, vilket ökar risken för störningar.