Låsa upp mobiltelefon

Hur du låser upp en låst mobiltelefon beror på om den är operatörslåst eller säkerhetslåst med kod.

Så låser du upp en operatörslåst telefon

Om din telefon är operatörslåst behöver du kontakta operatören det gäller för att de ska låsa upp den. Om ditt avtal med operatören har tecknats efter den 1 maj 2014 ska det inte kosta något att låsa upp telefonen. Men är avtalet tecknat innan dess kan du behöva betala några hundralappar för att låsa upp telefonen.

Om du har bindningstid kvar på abonnemanget eller om du har ett kontantkort har operatören inte heller någon skyldighet att låsa upp din enhet kostnadsfritt. Kolla vad som gäller i ditt avtal, och om du är osäker kan du alltid kontakta operatören.

Kan jag låsa upp en mobil som jag har spärrat?

Om du har spärrat telefonens IMEI-nummer för att den blev stulen eller borttappad ska du kunna låsa upp den igen genom att kontakta operatörens kundtjänst. Det du kan behöva är telefonens IMEI-nummer, diarienumret från polisanmälan samt eventuellt lösenord som du uppgav när du spärrade telefonen.

Så låser du upp en säkerhetslåst mobil

Har du glömt din pinkod till mobilen eller råkat slå in fel kod fler än tre gånger måste du använda puk-koden för att låsa upp din mobiltelefon. I regel hittar du puk-koden på ditt konto eller dina sidor på operatörens hemsida.

Tänk på! Gäller det ett kontantkort kan du behöva registrera kortet för att kunna se puk-koden på ditt konto på operatörens hemsida.

Annars bör du ha fått med både pin- och puk-kod i brevet du får med dig när du köper en ny mobil. Koderna brukar då finnas på plastkortet som simkortet är fäst vid. Har du tappat bort kortet med koderna kan du kontakta operatörens kundtjänst eller besöka deras fysiska butik om en sådan finns tillgänglig nära dig.