Vad är skrotvärdet på min mobiltelefon?

Det är omöjligt att säga vad värdet på din mobiltelefon är utan att veta märket, vilken modell det gäller, hur gammal telefonen är och så klart det befintliga skicket. En nyare Iphone-modell som är lätt eller normalt sliten värderas till exempel i regel högre än Samsungs och Huaweis diton.

Om du vill få en uppfattning om det ungefärliga värdet på din mobiltelefon kan du till exempel besöka Pantaluren. Här kan du skriva in parametrar som tillverkare, modell och mobiltelefonens befintliga skick, och sedan ser du det det uppskattade värdet. Du kan även höra med din operatör – hos de allra flesta har du möjligheten att både värdera och panta din gamla mobiltelefon och dessutom få rabatt på kommande mobilköp.

Måste jag göra något med mobilen innan jag lämnar in den?

Telias sida om att panta mobilen finns några värdefulla tips du kan ha i åtanke när du ska lämna in din gamla telefon. Börja med att göra en säkerhetskopia av mobilens innehåll och stäng sedan av funktionen ”Hitta min mobil” om den skulle vara aktiverad. Du kan behöva fabriksåterställa telefonen. Om du har en Iphone ska du även se till att avaktivera ditt iCloud-konto på mobilen du ska lämna in. Kom till sist ihåg att ta ut simkortet.

Vad händer med min mobil när jag lämnat in den?

Alla mobiler som lämnas in till operatörerna återvinns på ett eller annat sätt. Majoriteten av mobilerna som kommer in kan faktiskt användas igen efter en renovering. De telefoner som inte kan återanvändas plockas isär och kan antingen materialåtervinnas eller säljas vidare i delar.